„Înțelegerea modului în care o secvență de proteine se pliază în 3 dimensiuni este una dintre întrebările fundamentale ale biologiei. Întregul mod în care funcționează o proteină depinde de structura sa tridimensională, iar funcția proteinei este relevantă pentru tot ceea ce privește sănătatea și boala”, a spus profesorul Andrew Martin de la University College London.

Prin cunoașterea structurilor tridimensionale ale proteinelor, oamenii de știință pot ajuta la dezvoltarea de medicamente și la vindecarea unor probleme de sănătate, indiferent dacă acestea sunt infecții sau boli moștenite. Dame Janet Thornton de la Institutul European de Bioinformatică EMBL spune că modul în care proteinele se pliază pentru a crea „structuri tridimensionale unice” este unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei.

O mai bună înțelegere a vieții și bolilor

„O mai bună înțelegere a structurilor proteinelor și capacitatea de a le prezice forma folosind un computer înseamnă o mai bună înțelegere a vieții, a evoluției și, desigur, a sănătății și a bolilor umane”, a explicat ea.

Oamenii de știință urmează să verifice cât de exactă este metoda folosită de DeepMind și cât de bine funcționează la un nivel foarte detaliat. Există încă un decalaj de cunoaștere, inclusiv stabilirea modului în care mai multe proteine funcționează împreună și modul în care proteinele interacționează cu alte molecule, cum ar fi ADN-ul și ARN-ul.

„Acum, că problema a fost rezolvată în mare măsură pentru proteinele unice, este deschisă calea pentru dezvoltarea de noi metode de determinare a formei complexelor proteice – colecții de proteine care funcționează împreună pentru a forma o mare parte din instrumentele vieții”, a spus Kryshtafovych.

Sursa: Digi 24

PAGINA ANTERIOARA