Marele jaf virtual. Furt de 43,9 milioane de dolari

Marele jaf virtual. Furt de 43,9 milioane de dolari

O companie care face schimb de cripto-monede pe internet, cu sediul în Tokyo, a anunțat vineri (12 iulie) că și-a întrerupt toate serviciile după ce a pierdut cripto-monede în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de yeni (43,9 milioane de dolari).

Compania Remixpoint susține că filiala sa BITPoint Japan a descoperit peste noapte că mai multe cripto-monede, reprezentând diverse valute digitale, nu se mai află sub controlul său.

Hack-ul a fost descoperit joi seara, după ce a apărut o eroare în sistemul de transfer de fonduri al companiei.

Mai precis, cripto-monedele au dispărut dintr-un așa-numit "portofel fierbinte", care este conectat la Internet, dar monedele păstrate în "portofele reci", care sunt offline, nu au fost afectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

BITPoint Japan gestionează diferite valute virtuale, inclusiv bitcoin, ethereum și ripple. Remixpoint a declarat că firma încă analizează pierderea suferită, fără a oferi detalii suplimentare. Reprezentantul companiei susține că se vor acorda compensații clienților care au suferit pierderi. Cripto-monede în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de yeni reprezintă suma lipsă din fondurile clienților, restul fiind pierdut de firmă.

Acțiunile Remixpoint au scazut cu 18,6% în urma anunțului.

Acesta este cel mai recent incident dintr-un șir de cazuri similare întâlnite la casele de schimb de monede virtuale din Japonia.

În 2018, compania japoneză de schimb de cripto-monede Coincheck a suspendat depunerile și retragerile de monede virtuale după ce i-au fost sparte serverele, înregistrând o pierdere de jumătate de miliard de dolari la acea dată.

De asemenea, compania MtGox din Tokyo, care gestiona, la un moment dat, aproape 80% din toate tranzacțiile la nivel global, a fost închisă în 2014, după ce 850.000 de bitcoin (în valoare de jumătate de miliard de dolari la acea dată) au dispărut din seifurile sale virtuale.

Activitatea hackerilor a impus un nivel mai mare de supraveghere a companiilor care se ocupă de schimbul de cripto-monede, de către Agenția de Servicii Financiare din Japonia, însă tot mai multe voci susțin că au rămas de rezolvat multe lacune de securitate.