Earth Hour (Ora Pământului) a învăluit ieri în întuneric aproape 4.000 de oraşe şi sate de pe întreg globul, fiind întâmpinată cu urale şi concerte, din îndepărtata Australie şi până pe bătrânul continent.
La Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, voluntarii Fondului Mondial pentru Natură (WWF) şi câteva sute de tineri entuziaşti au renunţat la meciul România - Serbia pentru a aplauda, la 20.30, stingerea luminilor la Palatul Parlamentului, formând cu ajutorul lumânărilor simbolul evenimentului Earth Hour: cifra 60.
Lumânările strânse în faţa micii scene instalate în Piaţă s-au transformat apoi în reflectoare pentru primul concert unplugged al percuţioniştilor de la Sistem. O coadă s-a format lângă cel mai mare telescop de la Observatorul Astronomic, instalat de membrii Astroclubului Bucureşti într-un colţ al Pieţei, unde bucureştenii au avut ocazia să admire constelaţii şi corpuri cereşti.
„A fost fantastic. Imediat ce s-a stins lumina am putut face diferenţa. Stelele au devenit mult mai vizibile”, s-a entuziasmat Oana Sandu, membră a Astroclubului. Fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu, a recomandat concetăţenilor săi să scoată aparatele din priză şi să stingă becurile când nu au nevoie de ele. „Schimbarea climatică nu mai e o realitate îndepărtată. Românii ar trebui să se gândească să protejeze atât mediul, cât şi bugetul propriu în aceste vremuri de criză”, a spus ea. Contoarele nu au simţit nimic La prima participare oficială la evenimentul Earth Hour, majoritatea bucureştenilor nu s-au grăbit să stingă becurile, poate şi din cauza meciului România - Serbia, care a avut o audienţă record de 3 milioane de telespectatori. „Practic nu s-a simţit. Ponderea a fost foarte mică”, ne-a declarat Marian Cernat, directorul adjunct al Dispeceratului Energetic Naţional, care, după evenimentul Earth Hour de anul trecut, vorbea de o reducere de consum 100-150 de megawaţi. Doar câteva cafenele şi restaurante au aprins lumânările, spre încântarea clienţilor non-microbişti.
Beznă luminată
Timişorenii nu s-au înghesuit să marcheze singuri „Ora Pământului”, asta şi pentru că autorităţile locale nu şi-au dat silinţa să facă din acest moment unul de amploare. Doar Piaţa Unirii din Timişoara s-a cufundat în beznă, iar prilejul a fost unul numai bun pentru astronomii amatori şi profesionişti, care şi-au scos telescoapele şi au lăsat toţi trecătorii să scruteze cerul. La Casa de Cultură a Studenţilor, unde era în plină desfăşurare un festival-maraton de teatru, publicul a fost invitat, pe întuneric, la o lectură la lumina lumânărilor. Franţa a redus consumul cu 1% Sidney, locul de naştere al Orei Pământului, a dat startul la ora locală 20.30 (11.30, ora României), prin stingerea luminilor la spectaculoasa clădire a Operei. În Franţa, 200 de oraşe au renunţat pentru o oră la lumină, reducând consumul de electricitate la nivel naţional cu peste 1%, respectiv 800 de megawaţi. New Yorkul a stins becurile la Empire State Building, blocul Chrysler, podurile din Brooklyn, Manhattan, Queensboro şi Williamsburg şi panourile din Times Square. (a contribuit Georgeta Petrovici) CITIŢI ŞI:
- Poliştii iau lecţii de ecologie
- Stingem lumina la meci?
- Ce face România pe întuneric?
- De Ora Pământului, Bucureştenii au văzut roiuri stelare | FOTO