Marea păcăleală a creșterilor salariale

Marea păcăleală a creșterilor salariale

Peste 1,2 milioane de bugetari au primit luni o veste cât se poate de rea: salariile brute cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, însă angajaţii vor lua doar câţiva lei în plus. Excepție fac medicii și profesorii cărora le vor crește salariile nete cu 25%, în două tranșe, în ianuarie și martie 2018.

Guvernul va trece, deci, contribuţiile de la angajator la angajat, fără să influenţeze aproape deloc leafa netă. Informaţia a fost anunţată de sindicaliştii din Educaţie, fiind confirmată atât de premierul Mihai Tudose, cât și de ministrul Educației, Liviu Pop.

De fapt, Executivul recunoaște abia acum că cei 25% vor fi de fapt tot banii statului, prin acest „transfer” al contribuțiilor. Artificiul făcut de Executiv este următorul: la un salariu brut de 2.000 de lei, spre exemplu, salariul net creşte doar cu două procente. Se majorează, în schimb, brutul, adică angajatul va trimite mai mulţi bani statului, în timp ce angajatorul doar va calcula, reţine şi vira aceste dări.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO - Simion Hăncescu

Salariile sub 2.000 de lei, impozitate!

O altă „inginerie” va afecta, în același timp, peste 1,4 milioane de români care au salariile sub 2.000 de lei şi pentru care Guvernul PSD promitea impozit „zero”, tot de la 1 ianuarie. Ministrul Educaţiei spune clar că Executivul a renunţat la scutirea de impozit şi nu se ştie încă ce se va întâmpla cu actuala cotă unică. „Neavând posibilitatea să facem impozitul pe venitul global, pentru că nu este sistemul ANAF capabil să facă reducerea pe impozitul pe venutul global al gospodăriilor (IVG), nu avem cum să venim cu impozit diferenţiat de 10 şi 0%”, a precizat Liviu Pop.

FOTO - Liviu Pop

Doar 25% creșteri salariale pentru profesori

Într-o declarație, în exclusivitate pentru EVZ, liderul Federației Sindicale Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, spunea după întâlnirea avută la Palatul Victoria cu premierul Mihai Tudose și alți miniștri că: „Ministrul Finanțelor a confirmat calculele făcute de federația noastră, potrivit că- rora, salariile nete cresc cu 3% în ianuarie 2018 și cu 22% în luna martie a anului viitor, deși brutul se majorează cu 50%”.

În plus, Hăncescu a precizat că, în conformitate cu modificările din Codul Fiscal, „angajatul va prelua o parte din dările către stat. Ce-i drept, există un avantaj, dar este unul «a la longue». De durată! Mai exact, se vor majora pensiile, prin creșterea contribuției angajatului la acest fond. Oamenii se gândesc, însă, la ce au acum. Am solicitat Guvernului să găsească urgent o soluție prin care veniturile cadrelor didactice să crească mai mult, altfel, educația rămâne sistemul cu cele mai mici salarii”, a mai zis Hăncescu.

FOTO: Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu confirmă „ingineria”

Așa cum demonstrează cifrele, se pare că problema salariilor profesorilor nu se va rezolva niciodată. Cel puțin, pe timpul activităţii, atunci când sunt încă tineri, ci, aşa cum îi asigură Ecaterina Andronescu, se vor bucura la pensie. „Aceste majorări (n.r. - creșterea salariilor brute cu 50% în educație) ajung întrun fel, chiar dacă nu imediat, tot în resursele care într-un moment sau altul revin profesorilor, în sensul că, aceste majorări, dacă ajung în contribuția pentru pensie, care se mărește, până la urmă profesorul sau respectivul cetățean salariat va ajunge să fie beneficiarul acestor resurse”, a afirmat fostul ministru al Educației.

Întrebată ce alte beneficii mai sunt pentru profesori în afară de pensii, Andronescu a spus că e vorba și de contribuțiile la sănătate. „Practic, majorarea salariilor brute în educație va sprijini și acest sector”, a adăugat Andronescu. 

Admiterea în învățământul profesional și dual

În perioada 29-31 august (zilnic, până la ora 15,00), elevii interesați de admiterea în învățământul profesional se pot înscrie la liceele unde au rămas locuri libere după prima etapă și care organizează sesiune de preselecție, pe baza fișelor de înscriere. În perioada 4-5 septembrie, are loc înscrierea la unitățile de învățământ care nu organizează sesiune de preselecție. După prima etapă, au mai rămas 18.934 de locuri libere (dintre care 1.320 pentru elevii romi), dintr-un total de 36.134.

În același timp, de ieri a început și înscrierea pentru admiterea în învăţământul dual, care contiuă astăzi, până la ora 15,00. Pe lângă fișa de înscriere în învățământul profesional, va fi anexată și fișa de opțiuni pentru cel dual, care se completează la Colegiul respectiv. Școlarizarea este de 3 ani și include stagii de practică în cadrul companiilor partenere. Elevii beneficiază de o bursă lunară de 200 de lei, precum și de alte facilități. Pentru anul școlar 2017-2018, la nivel național mai sunt disponibile 1.775 de locuri (dintr-un total de 3.539).

Calendarul sesiunii de toamnă a BAC-ului

30-31 august - evaluarea competenţelor într-o limbă de circulaţie internaţională 1 septembrie - afişarea primelor rezultate, până la ora 16,00, depunerea contestaţiilor, între orele 16,00 -20,00 2 - 5 septembrie - rezolvarea contestaţiilor 6 septembrie - afișarea rezultatelor finale