Marea ne cheamă la ea. Sejurul e cu 30% mai ieftin

Numărul românilor care şi-au făcut rezervări prin programul "Litoralul pentru toţi" este cu 20% mai mare anul acesta decât în 2010, datorită vremii însorite, numai bună de stat la plajă.

Vremea bună, combinată cu preţurile cu 30% mai mici la cazare şi masă, începând cu 1 septembrie, anunţă un extrasezon bun pe litoral, potrivit lui Dragoş Răducan, consultant în domeniu. "Anul trecut, în septembrie tuna şi fulgera", îşi aminteşte specialistul. Cererea a fost peste aşteptări, ajutată de scăderea tarifelor. Începând cu 1 septembrie, o zi de cazare costă între câteva zeci şi circa 100 de euro, potrivit ofertelor de preţ publicate de unităţile de cazare. Spre exemplu, o cameră dublă la Hotelul Iaki, din Mamaia, clasificat la patru stele, avea pe 31 august un preţ de 179 de euro, pentru ca, începând de ieri, acesta să scadă la 129 de euro, cu mic dejun inclus.

La un hotel de doar două stele, preţul poate fi însă şi de cinci ori mai mic. Spre exemplu, hotelul Doina, din aceeaşi staţiune, are un tarif de 20 de euro pentru o noapte de cazare, cu mic dejun inclus, varianta cu demipensiune costând 25 de euro.

Cu cât te îndepărtezi de "perla litoralului", cu atât preţurile la cazare scad mai mult. Spre exemplu, hotelul Dana din Venus, clasificat la patru stele, oferă cazare în cameră dublă la 225 de lei (54 de euro), micul dejun fiind, de asemenea, inclus. Cei care nu au mâncare asigurată la hotelul unde se cazează scoteau în plin sezon circa 25 - 30 de euro zilnic, dar în extrasezon 20 - 25 de euro sunt suficienţi. Divertismentul, mai apreciat afară Potrivit lui Dragoş Răducan, anul turistic 2011 a fost marcat de scăderea veniturilor românilor. Însă, fie că se cazează în structuri omologate, fie "la negru", unde preţurile sunt mai mici, turiştii "inundă" litoralul în weekenduri. Potrivit lui Răducan, cel mai mult au de câştigat micii comerci anţi de produse alimentare ieftine, precum "gogoşile, hamsiile şi berea la dozator". Per total sezon, gradul mediu de ocupare ar putea ajunge în structurile turistice omologate la circa 50% în 2011, este de părere Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Operatorii din turism au încercat să-şi diversifice oferta. "Scuba diving, zbor cu parapanta pe litoral, ATV-uri şi maşini de teren au apărut deja în ofertele operatorilor. Investiţia în formele acestea de divertisment nu se justifică, pentru că românul este un consumator de servicii opţio nale mai degrabă în afara ţării", spune Dragoş Răducan. "De multe ori, investiţia în divertisment nu se justifică, pentru că românul consumă aceste servicii ale turoperatorilor mai degrabă în afara ţării." DRAGOŞ RĂDUCAN. consultant în turism COMPARAŢIE Ce s-a schimbat faţă de anul trecut Programele lansate de patronatele din turism contribuie serios la creşterea gradului de ocupare pe litoral în extrasezon. În faza din 2011 a programului "Litoralul pentru toţi", lansat pe 1 septembrie, cererea a fost cu circa 20% mai mare decât anul trecut, cel puţin pentru prima serie a programului, adică prima săptămână din septembrie, spune consultantul în turism Dragoş Răducan. Tarifele programului sunt, anul acesta, cu circa 5-6% mai mari decât anul trecut şi variază între 179 şi 549 de lei pentru şase nopţi de cazare, în funcţie de clasificarea hotelului (în program participând unităţi clasificate de la una la cinci stele) şi de serviciile oferite. Anul trecut, în prima serie, oferta hotelierilor a fost accesată în proporţie de 80%. Programul are însă şase serii, iar pe măsură ce se înainta spre finele intervalului, cererea se reducea la 40% şi, mai apoi, la 20%. "Este normal să existe această descreştere, în condiţiile în care începe şcoala, iar perioada concediilor este pe sfârşite", a mai spus specialistul. Programul durează până pe 15 octombrie. Începând cu această dată, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc va lansa un alt program, "O săptămână la munte".