Conform Daily Star, oficialul OMS a declarat că în acest context alarmant este „timpul pentru pregătire, nu pentru sărbătoare”

Dr. Hans Kluge a subliniat că ratele de deces și infecție au scăzut în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie, dar el este îngrijorat de perspectiva unui al doilea val pandemic.

„Singapore și Japonia au înțeles din timp că nu este timpul pentru a sărbători şi că este timpul pentru pregătiri.

Asta fac țările scandinave. Ele nu exclud un al doilea val, dar speră că va îl vor localiza şi depăşi rapid.

Sunt foarte îngrijorat în legătură cu un al doilea val. La toamnă am putea avea un al doilea val de Covid și un altul de gripă sezonieră sau rujeolă.

În urmă cu doi ani, am avut 500.000 de copii care nu au primit primul lor vaccin împotriva rujeolei”, a declarat Kluge.

Alți experți, printre care și profesorul Chris Whitty, cred că un al doilea val ar putea fi mai mortal decât cel care a paralizat în prezent aproape toată planeta.

El subliniază că pandemia de gripă spaniolă din 1918-2020 a lovit mai tare a doua oară și a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni.

Dr. Kluge a adăugat: „Știm din istorie că în țările care nu au fost lovite timpuriu de pandemii pot fi lovite în al doilea val.

Ce vom vedea în Africa și Europa de Est? Ei sunt în spatele curbei, se spune în unele. «Nu suntem ca Italia.» Apoi, două săptămâni mai târziu, boom! Ei pot, din păcate, să fie loviţi de valul doi, aşa că trebuie să fim foarte atenți.”

De când a apărut prima dată la Wuhan, în China, la sfârșitul anului trecut, Covid-19 a omorât peste 300.000 și a infectat mai mult de 4 milioane de oameni.