Evenimentul Zilei > Monden > Marea iubire a lui Ion Dichiseanu, o divă căreia i-a căzut în genunchi și regele Spaniei. Ar fi fost imposibil să nu-ți placă. FOTO
VIDEO

Marea iubire a lui Ion Dichiseanu, o divă căreia i-a căzut în genunchi și regele Spaniei. Ar fi fost imposibil să nu-ți placă. FOTO

Ion Dichiseanu a fost îndrăgostit de actrița și cântăreața Sara Montiel, o femeie foarte frumoasă, care a fost iubită și de regele Spaniei, Juan Carlos.

Zi foarte tristă pentru cinematografia română, care a pierdut un actor legendar: Ion Dichiseanu. Artistul a murit la vârsta de 87 de ani, la Spitalul Floreasca, acolo unde se afla internat de câteva luni. Se infectase cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală.

La începutul anului trecut, evz.ro a publicat un interviu de excepție cu îndrăgitul actor. Discuția cu Ion Dichiseanu a fost realizată de Mihnea-Petru Pârvu, colegul nostru care avea să înceteze din viață câteva luni mai târziu. În materialul respectiv se vorbește despre un subiect delicat pentru actor: legătura amoroasă pe care a avut-o cu Sara Montiel (1928-2013), cântăreață și actriță spaniolă.

Poveste de iubire între Ion Dichiseanu și Sara Montiel. Regele Spaniei a intrat pe fir

Cei doi artiști s-au cunoscut în Liban, la Beirut, la un festival de film.

„A fost amantul celebrei actrițe spaniole Sara Montiel. S-au iubit ca nimeni alții. Cum era Sarita? Lui Ion Dichiseanu nu-i prea place să vorbească despre iubirile sale. Dar spune: „Sarita a fost întruchiparea tuturor calităților unei femei adevărate. Nu este totul ca femeia să aibă forme superbe de topmodel, dar e bine și asta… Cel mai important e ca femeia să aibă demnitate! Iar ea le avea pe toate. Mă chinuiam să-i găsesc un defect”, scria Mihnea-Petru Pârvu.

„Ar fi fost imposibil să nu‑ţi placă, era o Divă”

„Nu ştiam mai nimic despre ea personal, ca om. O văzusem, desigur, în filme. Îmi plăcuse enorm în Carmen la de Ronda, dar cui nu‑i plăcuse?! Era una dintre cele mai populare actriţe, era extrem de frumoasă şi de talentată, deopotrivă ca actriţă şi cântăreaţă.

Ar fi fost imposibil să nu‑ţi placă, era o Divă! Când am văzut‑o însă în carne şi oase, efectul a fost devastator, iar prin mintea mea se perindau cu o repeziciune uimitoare secvenţe din filmele în care jucase. Văzusem un film sau două cu ea, nu mai multe, pentru că şi eu făceam atâtea filme, că nu mai aveam timp să mă duc să văd altele…

Dar acest „fenomen” de femeie, asemenea altor dive ale momentului, precum Marilyn Monroe, Sophia Loren şi Elizabeth Taylor, mă fascinase. (…) Pe mine mă obseda însă imaginea ei. Fizic, îmi plăcea totul la ea. Oricât aş fi încercat să‑i găsesc vreun defect, nu reuşeam. Şi apoi, când eşti vrăjit, nu mai vezi nimic… ”, afirma Dichiseanu în anul 2016. Atunci când a publicat cartea „Am fost rivalul regelui Spaniei. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”. Actrița a fost și iubita lui Juan Carlos, regele Spaniei.

„Mi s-a creat imaginea de mare «crai»”

„A venit, punctual, la întâlnirea dintr-o cafena din Piața Rosetti. Elegant, cu o eșarfă albă, răsucită neglijent în jurul gâtului, cu o jachetă de piele întoarsă, pantofi și cămașă la modă, pantaloni călcați impecabil și ochelari de soare, Ion Dichiseanu pare din alt film. Surâde, melancolic: „Mi s-a creat imaginea de mare «crai», de Adonis.

Dar eu sunt altceva. Am fost adulat de femei. Și astăzi întâlnesc studente la teatru care-mi spun Pierre Vaillant…”. La mâna dreaptă, pe inelar, poartă o șevalieră cu o piatră semiprețioasă numită „ochi de tigru”. Are privirea unui tigru și acum când scanează cu ochii toată suflarea feminină din cafenea”, mai scria Mihnea-Petru Pârvu în materialul respectiv.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.