Evenimentul Zilei > International > Marea Infiltrare Galbenă. China încearcă să scoată unul din Cei 5 Ochi
Marea Infiltrare Galbenă. China încearcă să scoată unul din Cei 5 Ochi

Marea Infiltrare Galbenă. China încearcă să scoată unul din Cei 5 Ochi

În ultimele trei luni, relațiile privilegiate dintre Marea Britanie și Statele Unite au devenit din ce în ce mai tensionate, iar cele cu China sunt în plină dezvoltare.

„Donald Trump mi-a cerut să precizez că orice țară care alege să utilizeze furnizori 5G nefiabili pune în pericol capacitatea noastră de a face schimb de informații la cel mai înalt nivel”, a scris pe Twitter Richard Grenell, ambasador la Berlin și desemnat ca viitor șef al comunității americane de informații National Intelligence.

Amenințarea la adresa Londrei este foarte transparentă.

În afara Marii Britanii, cele mai importante două puteri economice ale UE, Germania și Franța, au de gând să includă Huawei în planurile lor 5G.

Dar acestea nu fac parte din comunitatea „Five Eyes”.

În ceea ce privește Australia, ea a rămas fermă pe poziții, blocând grupul chinez de telecomunicații și blamând atitudinea Marii Britanii.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a afirmat că Huawei este „cartea de vizită a nefastei politici industriale chineze”, „o strategie alimentată prin furt și coerciție și exploatarea pieței libere, a companiilor private și a universităților”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a calificat Huawei drept „calul troian al serviciilor de informații chineze”.

Însă, pentru clienții potențiali, precum Marea Britanie, argumentele economice pot prima în fața celor politice, în special acum, după ieșirea din UE, scrie Asia Times.

În plus, relația dintre Trump și Johnson nu este nici pe departe atât de fericită. Explicația este că Londra nu este dispusă să se arunce fără plasă de siguranță în brațele americanilor și încearcă să contrabalanseze relația cu orientarea spre China, o piață de un miliard de consumatori.

Săptămâna trecută, într-o discuție telefonică, Boris Johnson și Xi Jinping au acoperit o largă paletă de probleme, în special lupta împotriva epidemiei cu coronavirus și dezvoltarea relațiilor comerciale.

„China se consideră mai bine plasată pentru a profita de pe urma slăbiciunii care rezultă pentru Marea Britanie și UE”, arată un raport al Consiliului European.

Investițiile chineze în Marea Britanie au cunoscut un boom în ultimii ani, ajungând la 8,3 miliarde de dolari, față de 6,1 în 2018.

Tom Tugendhat, președintele comisiei de afaceri externe a Parlamentului, a dezvăluit de ce este China atât de atractivă ca partener de afaceri:

„Motivul pentru care proiectele chineze sunt cel mai adesea foarte rapide este că ei nu își fac griji minore cum ar fi planificarea sau drepturile muncitorilor.”

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.