Marea împăcare maghiară

Radicalii din PCM au acceptat să candideze sub umbrela UDMR pentru a deveni parlamentari.

Radicalii maghiari au anunţat ieri că acceptă, de principiu, propunerea UDMR de a forma o „coaliţie internă“ pentru alegerile parlamentare. Deşi, iniţial, a respins propunerea Uniunii, Szasz Jeno, preşedintele PCM, s-a răzgândit, invocând, într-o declaraţie pentru EVZ, „interesul maghiar“ pentru accederea în parlament a celor două formaţiuni.

Conducerea PCM a decis duminică seară, la Odorheiu Secuiesc, să-i trimită o scrisoare preşedintelui UDMR, Marko Bela, în care îl invită să reia negocierile pentru colaborarea la alegerile din toamnă, în forma propusă de Uniune. Decizia liderilor PCM a survenit atacurilor lui Marko Bela la adresa lui Szasz, pe care l-a acuzat de periclitarea interesului maghiar şi „torpilarea“ negocierilor dintre cele două tabere, mediate de episcopul reformat, Laszlo Tökes. În favoarea înţelegerii PCMUDMR a intervenit inclusiv liderul opoziţiei din Ungaria, fostul premier Viktor Orban, care s-a alăturat intenţiei lui Tökes de grupare a maghiarilor înainte de parlamentare. Alianţă neoficială

Radicalii maghiari au propus o nouă rundă de negocieri pentru sfârşitul acestei săptămâni, în urma cărora să se cadă de acord asupra unui protocol. Colaborarea nu vizează însă o alianţă politică, înregistrată la Tribunal, caz în care se aplică un prag electoral de 8%, ci o „coaliţie internă“, în care reprezentanţii PCM să candideze oficial sub culoarea Uniunii. În aceşti termeni, oferta UDMR pentru radicali priveşte un număr de aproximativ 6 parlamentari, echivalentul a 16% (rezultat obţinut de PCM în maghiarime la alegerea consilierilor judeţeni).

Conform ofertei UDMR, după alegerile parlamentare, reprezentanţii PCM îşi pot păstra culoarea şi doctrina politică într-un grup parlamentar distinct de cel al Uniunii. Neoficial, civicii maghiari îşi doresc şase mandate de deputaţi şi două de senatori, de preferinţă în judeţele Harghita şi Covasna, unde au obţinut cel mai bun scor la locale. Condiţia pusă de radicali a fost ca UDMR să accepte fără obiecţii oamenii propuşi de PCM să candideze. Fără radicali, UDMR riscă să nu intre în parlament

În lipsa unei înţelegeri cu tabăra radicală, UDMR riscă să rămână în afara parlamentului şi, implicit, să nu participe la formarea viitorului guvern. Potrivit rezultatelor alegerilor locale, PCM a rupt din electoratul maghiar un număr semnificativ de voturi, care ar putea duce UDMR sub pragul de 5%. Pe de altă parte, civicii maghiari nu au forţa necesară să acceadă singuri în parlament, iar voturi obţinute de aceştia ar urma să se redistribuie partidelor româneşti.

Înfiinţaţi ca partid la începutul acestui an, radicalii au mai purtat negocieri cu UDMR înainte de alegerile europarlamentare, când li s-au oferit 30% din funcţiile deţinute de UDMR în administraţia publică. Oferta a fost respinsă atunci pe ultima sută de metri de radicali, coagulaţi în jurul candidaturii lui Laszlo Tökes, devenit europarlamentar prin ruperea unei treimi din electoratul UDMR. Dacă la alegerile locale din 2004, Uniunea obţinea 112 mandate de consilieri judeţeni, în acest an numărul acestora a scăzut la 89, PCM obţinând 19 mandate.

Szasz Jeno, preşedintele PCM: "Am acceptat oferta UDMR pentru că este în interesul maghiarilor ca ambele formaţiuni să acceadă în parlament."