Marea împăcare a avut loc pe litoral. Un nou parteneriat PNL-USR

Vergil Chițac, primarul ales al municipiului Constanța, primul liberal după 30 de ani, va avea doi viceprimari, unul de la PNL și celălalt de USR-PLUS, desemnați, luni, în ședința Consiliului Local Municipal, cei trei urmând să administreze orașului în baza unui protocol de colaborare dintre cele două formațiuni politice.

După ce în campania electorală PNL și USR-PLUS  s-au atacat dur, primarul Vergil Chițac spunând că a fost supus unui șantaj mediatic, iar useriștii l-au acuzat că face jocurile mogulilor, cele două formațiuni politice au îngropat securea războiului. „Inamicul” lor este PSD și, de aceea, în prima ședință ordinară din actualul mandat, primul viceprimar a fost ales consilierul liberal Ionuț Rusu. Din partea alianței USR-PLUS, Florinl Cocargeanu a fost desemnat al doilea viceprimar, pentru următorii patru ani.

Cele două partide au semnat și un acord de colaborare. Interesant de remarcat este că  înțelegerea a fost încheiată între USR-PLUS Constanța, PNL Constanța și primarul Constanței, Vergil Chițac, nu numai între cele două partide. Scopul acordului este „de a promova o administrație publică locală caracterizată prin viziune si coerență, transparență, digitalizare și eficiență în procesul de rezolvare a problemelor cetățenilor și ale Municipiului Constanța, conform programului de guvernare locală”.

Constanța, cu 2672 de lei, pe locul 19 în țară la salariul mediu

Reprezentanții celor două formațiuni politice în Consiliul Local Municipal s-au angajat, astfel, să își armonizeze pozițiile, înaintea fiecărei ședințe a CLM Constanța, urmând să se susțină reciproc. Pe lângă alegerea câte unui viceprimar desemnat de forurile statutare ale fiecărui partid, consilierii PNL şi USR-PLUS s-au angajat să se întâlnească, trimestrial, cu primarul şi viceprimarii, pentru consultări generale.

În Programul de Guvernare Locală, propus de PNL-URS-PLUS, problemele inventariate ale Constanței au fost structurate în două parți. Un plan imediat de acțiune, care are ca termen 3-6 luni pană la in an și „care trebuie începute și finalizate pentru că timpul nu mai are răbdare cu noi”. A doua parte cuprinde programele cu orizontul de patru ani și peste.

„De 20 de ani angajarea și promovarea funcționarilor în Primăria Constanța s-a întemeiat pe loialități personale și politice nu pe patriotism local și pricepere. Așa am ajuns ca în anul 2019 să avem un salariu mediu brut de 2672 lei, situându-ne pe locul 19 în țară după județe ca Giurgiu, Tulcea sau Dolj și coborând 8 locuri în clasament față de 2016”, se menționează în programul de guvernare locală.

PNL și USR scapă de „hârțoage” Primăria Constanța  

Pentru perioada următoare, banii europeni vor constitui principala sursă de finanțare a proiectelor de refacere și dezvoltare urbană a Constanței. Aceste proiecte vor fi complementare cu cele finanțate de la bugetul orașului ca parte a unei strategii de refacere și dezvoltare durabilă a Constanței.

La managementul activităţilor din cadrul Primăriei se va pune accent pe pe respectarea mai multor principii. Printre ele, eficiența, în baza căreia vor fi implementate standarde de control intern. „Vom scăpa de hârțoage și vom digitaliza instituția Primăriei Constanța”, promit noii administratori ai Constanței. Ei dau asigurări că vor respecta legea și vor elimina corupția. Vor transparentiza primăria și vor publica toate contractele și plățile efectuate. Și nu în ultimul rând cele două partide aliate promit implicarea constănțenilor în luarea deciziilor.