Marea competiţie naţională Tamponiada

72 de maşini avariate.

Deşi cifra pare desprinsă din statistica pe o întreagă săptămână, accidentele soldate cu aceste pagube s-au înregistrat în doar câteva ore, ieridimineaţă, pe Autostrada Bucureşti- Piteşti şi pe Autostrada Soarelui. De vină, spun poliţiştii de la Rutieră, sunt poleiul, dar şi viteza excesivă.

Primul accident a avut loc pe A1, Bucureşti-Piteşti, în jurul orei 6.00, la kilometrul 14, pe sensul spre Capitală. Numărul autoturismelor implicate: 42. Ploaia căzută a dus la formarea unei pelicule de polei, din cauza căreia un automarfar a derapat şi a blocat sensul de mers spre Capitală. Din cauza vitezei prea mari, vehiculele care mergeau în spate s-au tamponat în lanţ.

În acelaşi interval orar şi pe aceeaşi autostradă, la doar 10 kilometri distanţă spre Piteşti, a avut loc un alt accident în lanţ în care au fost implicate 21 de maşini. Cauza accidentului a fost din nou viteza neadaptată la condiţiile de drum. „A fost suficient să derapeze o maşină, iar cei care veneau din spate, cu viteză prea mare, nu au putut opri la timp“, au declarat poliţiştii.

Deranj mare şi pe Autostrada Soarelui Situaţia a fost similară şi pe cealaltă autostradă, A2, Bucureşti-Constanţa. Numărul accidentelor, în principal tamponări provocate de neadaptarea vitezei la condiţii de polei şi ceaţă, ajunsese, ieri la prânz, la 27.

Aproximativ un sfert dintre conducătorii auto implicaţi în aceste accidente erau începători. Cel mai grav accident a avut loc la kilometrul 25. O tamponare iniţială, în care au fost implicate două maşini, a dus la un adevărat accident în lanţ, din cauza şoferilor curioşi: „Oprisem din cauza cozii de maşini. Nu am mai apucat să fac nimic. M-a izbit puternic din spate, pentru că atât şoferul, cât şi pasagerii căscau gura la un TIR ieşit de pe carosabil. Din păcate au ajuns şi la spital, pentru că circulau cu peste 100 de kilometri pe oră. Era să dea şi peste poliţist, însă acesta s-a ferit din timp“, ne-a povestit un şofer care avea autoturismul făcut praf.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii, poliţia le recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, să folosească în principal frâna de motor, să mărească distanţa faţă de autovehiculele din trafic şi să pună în funcţiune luminile de avarie atunci când încheie o coloană care se opreşte brusc, pentru a-i avertiza din timp pe cei care se apropie din spate. (Mihaela Stănciucu)