Evenimentul Zilei > Actualitate > Marea Chinei de Sud dă în clocot! India, Germania și Marea Britanie trimit nave de război pentru a contracara ambițiile hegemonice ale Chinei
Marea Chinei de Sud dă în clocot! India, Germania și Marea Britanie trimit nave de război pentru a contracara ambițiile hegemonice ale Chinei

Marea Chinei de Sud dă în clocot! India, Germania și Marea Britanie trimit nave de război pentru a contracara ambițiile hegemonice ale Chinei

Patru nave indiene de război au fost trimise într-o misiune de două luni în sud-estul Asiei, Marea Chinei de Sud și Pacificul de Vest, potrivit unei declarații făcute miercuri de reprezentanții marinei .

Printre navele trimise de India în Marea Chinei de Sud se află un distrugător de rachete ghidate și o fregată cu rachete.

Indienii s-au alăturat Statelor Unite, Japoniei și Australiei împotriva Chinei

„Desfășurarea navelor marinei indiene urmărește să sublinieze acoperirea operațională, prezența pașnică și solidaritatea cu țările prietenoase în vederea asigurării unei bune ordini în domeniul maritim”, se arată în declarație.

Cele patru nave vor participa la exerciții cu alianța Quad, alături de SUA, Japonia și Australia, potrivit Ministerului Apărării din India.

„Aceste inițiative maritime sporesc sinergia și coordonarea dintre marina indiană și țările prietenoase, pe baza intereselor maritime comune și a angajamentului față de libertatea de navigație pe mare”.

Berlinul renunță la mănuși în relația cu Beijingul

La efortul occidental de a pune capăt pretențiilor de hegemoniei ale Beijingului asupra Mării Chinei de Sud participă și Germania, care trimite și ea, pentru prima oară în ultimele două decenii, o navă în apele disputate. E vorba de Bayern, care urmează să traverseze Marea Chinei de Sud în luna decembrie în timpul misiunii sale de șase luni în zona Indo-Pacifică.
„Mesajul este clar: susținem valorile și interesele noastre împreună cu partenerii și aliații noștri”, a declarat ministrul Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer pentru Reuters.
„Pentru partenerii noștri din Indo-Pacific, este o realitate că rutele maritime nu mai sunt deschise și sigure și că drepturile asupra teritoriului sunt determinate de legea puterii .”

Britanicii sunt, ca de obicei, alături de SUA

Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth a intrat săptămâna trecută în Marea Chinei de Sud, dar nu este de așteptat să navigheze aproape de disputatele insule Spratly și Paracel. Portavionul va efectua, însă, operațiuni de navigație alături de nave americane.
„Nu este un secret faptul că Beijingul provoacă navele care tranzitează apele internaționale pe rute foarte legitime”, a declarat Ben Wallace, secretarul apărării din Marea Britanie, pentru Times.

China revendică cea mai mare parte a 1,3 milioane de mile pătrate din Marea Chinei de Sud, inclusiv regiuni revendicate de țări aliate Statelor Unite, scrie express.co.uk.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.