Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie, ținta unui atac terorist. Fost comandant: Cetățenii s-au alăturat grupărilor teroriste. „Talibanii îi inspiră”
Marea Britanie, ținta unui atac terorist. Fost comandant: Cetățenii s-au alăturat grupărilor teroriste. „Talibanii îi inspiră”

Marea Britanie, ținta unui atac terorist. Fost comandant: Cetățenii s-au alăturat grupărilor teroriste. „Talibanii îi inspiră”

Un fost comandant al forțelor armate din Marea Britanie atrage atenția asupra unei noi amenințări teroriste „în stilul spectaculos al celor de pe 11 septembrie”. Anunțul colonelului vine în contextul în care talibanii au preluat puterea în Afganistan, relatează express.co.uk.

Colonelul Richard Kemp a avertizat Marea Britanie asupra faptului că „reședințele guvernamentale” și „terenurile de sport” se numără printre „țintele majore” ale grupărilor teroriste. Fostul comandant al forțelor armate britanice a atras atenția cu privire la amenințările teroriste. Poziția lui Kemp vine în contextul în care, în luna august, talibanii au cucerit capitala Afganistanului, iar forțele britanice și americane încearcă cu disperare să-și evacueze cetățenii și aliații afgani de pe aeroportul internațional din Kabul.

Invazia Afganistanului din anul 2001, condusă și organizată de Statele Unite ale Americii, a avut loc ca răspuns la atacurile teroriste de la data de 11 septembrie din New York și Washington DC. Amintim că evenimentele au fost soldate cu 3.000 de morți. Gruparea teroristă Al-Qaeda a planificat toate atacurile din Afganistan, acolo unde talibanii au fost adăpostiți, scrie presa internațională.

Marea Britanie, noua țintă a atacurilor grupărilor teroriste

„Dacă nu pot ajunge în SUA, Marea Britanie va rămâne o țintă importantă a atacurilor teroriste. Libertatea din Afganistan, așa cum am văzut în cazul atacurilor de pe 11 septembrie, le va oferi timp suficient și resurse pentru a planifica un astfel de atac”, a avertizat colonelul Richard Kemp.

Talibanii au promis că nu vor mai oferi sanctuar Al-Qaeda și altor grupuri teroriste, ca parte a unui acord încheiat cu administrația Trump. Cu toate acestea, fostul comandant susține că este puțin probabil ca aceștia să se țină de cuvânt.

Fost comandant al trupelor britanice: Grupări extremiste islamiste s-au alăturat talibanilor

„Au fost tovarăși apropiați de ceva timp și au doctrine similare, credințe religioase. Au făcut campanii și au luptat împreună timp de două decenii, iar legăturile lor pot fi chiar mai puternice decât înainte.

Acest lucru ar putea foarte bine să însemne o amenințare mult mai mare din partea Al-Qaeda Mark II, un pericol mai mare pentru cetățenii britanici”, s-a exprimat fostul comandant al trupelor britanice.

Există deja rapoarte despre o serie de grupări extremiste islamiste despre care s-a aflat că operează și luptă alături de talibanii din Afganistan, mai informează colonelul Richard Kemp.

Colonelul Kemp a avertizat, de asemenea, că Marea Britanie se confruntă cu amenințări și din partea jihadiștilor, „inspirați” de victoria talibanilor, atât în Marea Britanie, cât și în străinătate.

700 de cetățeni din Marea Britanie s-au alăturat grupărilor teroriste

Potrivit estimărilor guvernamentale, 700 de cetățeni britanic s-au alăturat grupării teroriste ISIS în anii 2013 și 2017, în Irak și Siria. „Ne confruntăm cu pericolul unui atac din partea jihadiștilor chiar acum, ei se află deja aici. Sunt inspirați de ceea ce au văzut la talibanii din Afganistan.

Se întâmplă chiar acum – oameni radicalizați observă cum se desfășoară lucrurile și sunt inspirați de victoria talibanilor. Practic, ei sărbătoresc din nou ascensiunea Al-Qaeda, iar amenințarea din partea acestor oameni este semnificativă”, a transmis fostul comandant al trupelor din Marea Britanie, punctând că securitatea britanicilor se află într-un punct extrem de vulnerabil.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: