Evenimentul Zilei > Actualitate > Marea Britanie va acorda 10.500 de vize temporare de muncă. Se caută șoferi de camioane și lucrători agricoli
Marea Britanie va acorda 10.500 de vize temporare de muncă. Se caută șoferi de camioane și lucrători agricoli

Marea Britanie va acorda 10.500 de vize temporare de muncă. Se caută șoferi de camioane și lucrători agricoli

Marea Britanie va elibera vize temporare pentru șoferii de camioane și lucrătorii agricoli. Companiile spun că măsura de relaxare a legilor de imigrație post-Brexit este insuficientă pentru a ușura lipsa forței de muncă.

Executivul de la Londra a decis sâmbătă ca Marea Britanie să acorde până la 10.500 de vize temporare de muncă ca răspuns la lipsa forţei de muncă, o schimbare neaşteptată în politica sa de imigraţie post-Brexit.

Aceste permise pe o perioadă de trei luni, din octombrie până în decembrie, sunt menite să atenueze lipsa flagrantă de şoferi de camioane, dar şi de personal în sectoare cheie ale economiei britanice, cum ar fi creşterea păsărilor.

În ultimele zile şi în pofida apelurilor din partea guvernului de a nu intra în panică, benzinăriile au fost luate cu asalt din cauza rupturilor de stoc care afectează şi produsele agroalimentare.

Liderii din domeniul afacerilor au cerut miniștrilor să relaxeze restricțiile mult mai mult pentru a preveni haosul în perioada premergătoare Crăciunului

Ruby McGregor-Smith, președintele camerelor de comerț britanice, a comparat anunțul cu „aruncarea unui deget de apă într-un foc”. „Acum s-au întreprins unele acțiuni, dar testarea suplimentară va necesita timp, iar numărul de vize oferite este insuficient”, a spus ea.

„Chiar dacă aceste oportunități pe termen scurt atrag numărul maxim de persoane permise în cadrul schemei, nu va fi suficient să abordăm amploarea problemei care s-a dezvoltat acum în lanțurile noastre de aprovizionare”.

Această decizie de redeschidere a porţilor pentru imigranţi profesionali contravine liniei promovate de premierul Boris Johnson, al cărui executiv continuă să insiste că Regatul Unit nu mai depinde de forţa de muncă străină.

Guvernul britanic a încercat luni de zile să evite această decizie, în pofida avertismentelor venite din partea mai multor sectoare economice şi a deficitului estimat de 100.000 de şoferi de camioane.

Aprovizionarea de Crăciun, în pericol. Nu sunt suficiente aceste vize temporare de muncă

Pe lângă aceste vize temporare de muncă, alte măsuri excepţionale vor trebui să permită asigurarea aprovizionării înaintea sărbătorilor de Crăciun, a declarat secretarul pentru transporturi Grant Shapps.

Premierul Boris Johnson se confruntă cu o presiune în creştere, în contextul în care criza de COVID-19 şi consecinţele Brexitului au accentuat lipsurile, pe lângă creşterea preţurilor la energie.

Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost afectate de lipsa şoferilor de camioane de săptămâni sau chiar de luni de zile. Lanţul de fast-food McDonald’s a rămas fără milkshake-uri şi băuturi luna trecută, în timp ce concurentul său, KFC a fost obligat să scoată unele produse din meniu, iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsă cărnii de pui.

Grant Shapps, secretar de transport, a declarat: „După 18 luni foarte dificile, știu cât de important este Crăciunul pentru noi toți și de aceea luăm acești pași cât mai curând posibil pentru a ne asigura că pregătirile rămân pe drumul cel bun”.

Ian Wright, director executiv al Federației pentru Alimente și Băuturi, a salutat ceea ce a numit decizia „pragmatică” de a extinde temporar schema de vize, scrie .ft.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: