Expertul în probleme monarhice și biograful Robert Jobson spune că este aproape sigur că regina se va retrage la împlinirea vârstei de 95 de ani, eveniment care va avea loc anul viitor.

Într-o declarație făcută pentru The Royal Beat, emisiune disponibilă pe platforma TrueRoyalty, Robert Jobson a declarat că el „crede cu tărie că, la împlinirea vârstei de 95 de ani, Regina Elisabeta a II-a se va retrage”.

Reporterul pe probleme monarhice al Newsweek, Jack Royston, l-a susținut pe Jobson spunând: „Nu cred că vrea asta neapărat, dar realist privind lucrurile, va ajunge la un punct în care va fi lăsat totul în seama Prințului Charles, și cum ar putea apoi să se uite în ochii fiului său și să-i spună că nu va fi niciodată rege?”.

Dacă suverana britanică va decide să-și transfere atribuțiile la vârsta de 95 de ani, gestul ar fi coerent cu planul de retragere al prințului consort, Ducele de Edinburgh, care a renunțat la activitatea publică la împlinirea acestei vârste.

O decizie așteptată

Oricum, trebuie să avem în vedere și cuvintele Majestății Sale, spuse cu ocazia cele de a 21-a aniversări, precum și la discursul din fața Parlamentului din Marea Britanie din 2012.

În 1947, când a împlinit 21 de ani, Regina Elisabeta a II-a a declarat: „Jur în fața dumneavoastră să-mi dedic întreaga viață, fie aceasta lungă sau scurtă, în serviciul patriei și al măreței familii imperiale de care aparțin”.

Iar în cuvântarea prilejuită de Jubileul de Diamant, suverana a reafirmat acest lucru spunând: „Am avut privilegiul de a fi martoră a istoriei, și cu ajutorul familiei, mă rededic servirii măreței noastre patrii și poporului său și pentru anii care vin”.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii domnește, din 6 februarie 1952 (încoronarea a avut loc abia pe 2 iunie 1953) asupra a 16 state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.