Evenimentul Zilei > International > Probleme majore pentru britanici după Brexit. Mutarea va avea repercusiuni grave
Probleme majore pentru britanici după Brexit. Mutarea va avea repercusiuni grave

Probleme majore pentru britanici după Brexit. Mutarea va avea repercusiuni grave

Ca urmare a procesului Brexit, Marea Britanie se confruntă cu o uriașă pierdere de influență, susține Sylvie Bermann, diplomat francez.

Din cauza procesului Brexit, Marea Britanie se confruntă cu o uriașă pierdere de influență. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la AFP, Sylvie Bermann a declarat că Regatul Unit va trebui să depună „multe eforturi” pentru a recăpăta o „influenţă reală” în lume după ieşirea sa din Uniunea Europeană.

„Peste 700.000 de europeni au părăsit ţara (Regatul Unit – n.r.). Există dificultăţi în relaţiile comerciale, în Irlanda de Nord. Este motivul pentru care britanicii au dorit să prelungească perioada de graţie” în privinţa controalelor asupra mărfurilor care sosesc în provincia britanică dinspre Regatul Unit, a spus ea.

„Există o mulţime de chestiuni neclarificate. Vedem ce se întâmplă cu Irlanda de Nord. Niciun acord nu s-a produs în ceea ce priveşte serviciile financiare care reprezintă 80% din exporturile ţării”, a spus diplomata franceză.

Întrebată dacă premierul Boris Johnson face paradă de faptul că Regatul Unit a depăşit Europa în ceea ce priveşte vaccinarea anticoronavirus pentru a distrage atenţia de la dificultăţile legate de Brexit, Bermann a apreciat că actuala „criză sanitară disimulează un pic restul, deoarece campania de vaccinare britanică este mult mai bună decât cea a europenilor. Bravo lor”.

Aceasta mai spune că Regatul Unit stă mai bine în acest domeniu decât Uniunea Europeană nu se datorează neapărat Brexitului, aşa cum doresc autorităţile de la Londra să acrediteze ideea. În realitate, comanda de vaccinuri a fost făcută în momentul în care Regatul Unit se afla încă sub incidenţa normelor europene, spune ea. „Este normal ca Boris Johnson să facă paradă de acest succes. Însă Regatul Unit rămâne printre ţările cele mai afectate din lume”, aminteşte Bermann.

Marea Britanie se confruntă cu o uriașă pierdere de influență după Brexit

„Sunt puţin surprinsă că au făcut atâta caz că am spus că el (Boris Johnson – n.r.) este un mincinos. E un fapt bine cunoscut. A început prin a fi concediat de Times (pe când era corespondent al publicaţiei la Bruxelles). Toţi jurnaliştii din Regatul Unit sunt la curent cu ‘euromiturile’ lui. Mulţi ştiau că erau invenţii (aruncând UE în derizoriu), dar ele au avut impact, ele au pregătit o anumită manieră de reacţie împotriva Europei”, a mai declarat aceasta.

Întrebată ce reprezintă în prezent Regatul Unit pe scena internaţională şi care sunt caracteristicile „relaţiei speciale” cu SUA, Bermann a răspuns că, „acum, elementul principal în lume este acest Război Rece între Statele Unite şi China. Chinezii sunt interesaţi de UE. Este unul dintre motivele pentru care au acceptat concesii în decembrie în ceea ce priveşte acordul referitor la investiţii. Iar americanii vor să aibă sprijinul europenilor pentru o anumită politică de îndiguire a Chinei. În această relaţie triunghiulară SUA/China/UE, este mai greu pentru Regatul Unit să joace un rol. Vor trebui să facă mult mai multe eforturi pentru a putea avea o influenţă reală în lume”.

„Cât despre relaţia specială cu SUA, ea este specială mai ales pentru britanici. Statele Unite se folosesc adesea de britanici ca o punte sau ca o pârghie în relaţia cu UE. Este evident că-i vorba despre un rol pierdut. Boris Johnson are noroc că prezidează în acest an G7 (grupul ţărilor puternic industrializate – n.r.). Şi va prezida şi COP26 (conferinţa privind clima) în noiembrie la Glasgow. Aceasta îi va oferi o vizibilitate care altfel ar fi mai greu de obţinut”, a mai punctat diplomatul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.