Marea Britanie nu ne vrea muncitorii

Londra va menţine restricţiile pentru români invocând faptul că această măsură se încadrează în regulile Uniunii Europene.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a umblat ieri din „poarta“ parlamentului englez până în cea a primului-ministru britanic, Gordon Brown, pentru a negocia sorta românilor care pleacă la muncă în Anglia. Autorităţile britanice i-au dat de înţeles că restricţiile pe piaţa muncii impuse de autorităţile de la Londra vor fi menţinute. Pentru a putea fi eliminate, românii trebuie mai întâi să mai lucreze la imagine.

Şeful executivului român a fost întâmpinat ieri, la ora 18.45, de premierul Gordon Brown chiar la reşedinţa acestuia din Downing Street 10. După o întrevedere de aproximativ 45 de minute, premierul britanic n-a avut decât un răspuns diplomatic pentru şeful executivului de la Bucureşti.

„Măsurile impuse de Londra în cazul României şi Bulgariei se înscriu în politicile Uniunii Europene“, a precizat Brown.

Guvernul de la Londra a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că va extinde, cel puţin până la sfârşitul anului 2008, restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari care vor să muncească în Marea Britanie.

Problema restricţiilor impuse de Marea Britanie românilor care doresc să muncească în Anglia a fost abordată şi în cadrul unei întrevederi cu parlamentarii britanici. „Premierul le-a spus parlamentarilor englezi că ar dori ca restricţiile de pe piaţa muncii să fie ridicate“, au afirmat reprezentanţii guvernului.

Premierul Tăriceanu a cerut eliminarea restricţiilor la angajarea muncitorilor români, arătând că menţinerea unor astfel de interdicţii încurajează „munca la negru“ şi nu reprezintă o soluţie de rezolvare a problemelor pe piaţa muncii.

Tăriceanu a primit sprijinul parlamentarilor britanici. S-au pus, însă, şi condiţii: îmbunătăţirea imaginii României în Europa.

La întâlnirile de ieri au participat şi ministrul de externe, Adrian Cioroianu, şi cel al economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. ŞI-A PREGĂTIT TERENUL Premierul îi vrea pe români acasă „Financial Times“, „The Daily Telegraph“, „The Economist“ sau agenţia de presă Bloomberg au acordat ieri spaţii ample problemelor generate de lipsa forţei de muncă din România.

Mesajele transmise de Tăriceanu au încercat să-i liniştească pe britanici: imigranţii români nu le vor invada ţara. Premierul român a calificat drept nerealiste temerile britanicilor, în contextul în care economia României este în ascensiune, iar rata şomajului sub 5%, relatează „Financial Times“.

„Chinezii umplu golul lăsat în urmă de plecarea românilor peste hotare“, scrie „Daily Telegraph“, într-un reportaj care evocă viaţa a 800 de muncitori din provincia Fujian, care confecţionează articole „Prada“ la Bacău. „Tăriceanu vrea, mai degrabă, ca muncitorii români să se întoarcă, în loc să deschidă larg frontierele pentru muncitorii străini“, conchide ziarul londonez.