Evenimentul Zilei > Actualitate > Mare atenție la Squid Game! Un hacker malefic s-a infiltrat și aici. Orice click poate fi fatal
Mare atenție la Squid Game! Un hacker malefic s-a infiltrat și aici. Orice click poate fi fatal

Mare atenție la Squid Game! Un hacker malefic s-a infiltrat și aici. Orice click poate fi fatal

Vești proaste pentru fanii serialului Squid Game! Cel puțin un hacker folosește numele filmului pentru a lansa scheme de fraudă online, speculând astfel dorinţa utilizatorilor de a viziona cât mai repede serialul.

Conform unui comunicat de presă remis de compania de securitate Kaspersky, noile tactici de fraudă online folosită de respectivul hacker mizează pe popularitatea serialului Squid Game.

Amintim că la puțin timp după lansare, Squid Game a devenit cel mai popular serial de pe Netflix. Cine se află în spatele atacurilor cibernetice nu putea rata o astfel de ocazie.

Așadar, în lunile septembrie şi octombrie, experţii Kaspersky au descoperit câteva zeci de fişiere create pentru atacuri cibernetice. Toate erau denumite Squid Game.

Mai departe, sursa citată a indicat că în majoritatea cazurilor au fost descoperiţi troieni de descărcare capabili să instaleze alte programe malware. De asemenea, au existat şi alte tipuri de troieni şi programe adware.

Squid Game a fost atacat de un hacker

În continuare, vom expune cum funcționează atacul cibernetic pregătit de maleficul hacker. La început, celui vizat i se arată o versiune animată a primului joc din serial. În acel timp este lansat un troian care poate fura date din diferite browsere ale utilizatorului şi le poate trimite înapoi către serverul atacatorilor.

Mai departe, schema de atac creează o comandă rapidă într-unul dintre foldere. Această comandă rapidă poate fi folosită pentru a lansa troianul de fiecare dată când sistemul este pornit.

Mai mult, Kaspersky a descoperit programe malware mobile care exploatau Squid Game cu scopul de a descărca un episod din serial. În realitatea, utilizatorul descarcă un troian periculos.

Puteți primi chiar și un SMS înșelător

Prin urmare, de câte ori este lansată pe dispozitiv o aplicaţie, ea solicită serverului de control să ruleze anumite comenzi. Printre ele, deschiderea unui tab în browser sau trimiterea unui SMS către numerele primite de la serverul de control.

Acest troian este distribuit în magazine de aplicaţii neoficiale şi în diferite site-uri. Desigur, totul se face sub masca altor aplicaţii, jocuri şi cărţi populare.

În acest context, mai trebuie spus că în apropierea Halloweenului apar multe magazine false care se folosesc de numele celebrului serial Squid Game. Majoritatea oferă posibilitatea de a cumpăra costume asemănătoare celor purtate de jucătorii din serial.

Atenție! Magazinele online respective creează iluzia că sunt magazine oficiale. Ce riscă un intenaut care cumpără de pe astfel de site-uri? Specialiștii Kaspersky arată că utilizatorii să-şi piardă banii. În același timp, aceștia riscă să nu primească marfa.

foto: pixabay.com

Atenție la recompensa falsă

În plus, cei vizați de atacurile cibernetice riscă să ofere acces la informaţiile lor bancare şi de identitate personală. Aici se ajunge pentru că misteriosul hacker le cere să furnizeze detalii despre card şi date personale.

Le mai cere inclusiv o adresă de e-mail, dar și adresa de reşedinţă şi numele complet. Nu este singurul pericol la adresa fanilor Squid Game! Pe lângă paginile de phishing clasice care oferă serialul, au apărut pagini care oferă utilizatorilor posibilitatea să concureze într-o versiune online a jocului.

Li se promite că vor câştiga premiul cel mare: 100 BNB (moneda Binance). Totuși, recompensa nu este acordată niciodată, iar participanţii își pierd datele personale sau descarcă scheme de atacuri cibernetice.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.