Ai grijă ce iei cu tine când ieși din casă! 5.000 de lei amendă, conform Legii 295/2004

Ai grijă ce iei cu tine când ieși din casă! 5.000 de lei amendă, conform Legii 295/2004

Un arădean în vârstă de 57 de ani este exemplul ideal care arată că necunoașterea unor legi poate însemna amenzi usturătoare. Știrea despre pățania bărbatului din Arad a fost preluată inclusiv de Antena 1 și era greu de ignorat având în vedere că acesta se plimba pe stradă cu o arbaletă și încălca fără să știe prevederile din Legea 295/2004.

Drept urmare, arădeanul în vârstă de 57 de a ani a fost amendat miercuri cu 5.000 de lei după ce a fost prins de oamenii legii. Mai departe redăm comunicatul de presă remis de Biroul de presă al IPJ Arad.

Poate că cel amendat ar fi scăpat nesacționat dacă arbaleta lui nu ar fi atras atenția unor cetățeni care au sunat la 112. Ulterior, bărbatul a fost legitimate și amendat.

„În seara zilei de 5 Octombrie a.c., în urma unui apel la 112, polițiștii de ordine publica s-au deplasat pe Calea Aurel Vlaicu, unde a fost identificat un bărbat de 57 de ani, din Arad, care avea asupra sa o arbaletă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arbaleta a fost ridicată în vederea confiscării, bărbatul fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 295/2004.

În urma verificărilor efectuate, nu au reieșit alte aspecte de natură penală sau contravențională″, au transmis reprezentanții IPJ Arad, care au publicat și fotografia cu arbaleta, conform criticarad.ro.

Arbaleta atrage amenzi în România

arbaleta confiscată la Arad

Un caz similar a mai fost înregistrat în România în urmă cu 4 ani. În prim-plan a fost de această data un moldovean, care, la fel ca arădeanul recent menționat, n-a știut ce prevede Legea 295/2004.

Astfel, la 17 noiembrie 2017, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Neamț s-au sesizat din oficiu. Motivul? Un bărbat de 38 ani, din Dochia, deținea la domiciliu, fără drept, o arbaletă și săgețile corespunzătoare.

Ce-i drept, el a scăpat mai ieftin și a fost amendat doar cu 2.000 lei. Ca măsură complementară, a fost dispusă și confiscarea armei și a proiectilelor deținute. Poate că amenda ar fi fost mai are și în cazul săi dacă era prins cu arbaleta pe o stradă dintr-un mare oraș al României.

„Reamintim faptul că în conformitate cu prevederile art. 57 din Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, cetăţenii români şi rezidenţii statelor membre cu domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, precum şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale din categoria D din anexă, numai după notificarea prealabilă a organelor prevăzute la art. 11 alin. (1), respectiv: Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratele judeţene de poliţie în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa solicitantul, precum şi de către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Arbaleta este interzisă în locuri publice

sursa foto: Poliția Română, pagina de Facebook

Din categoria D din anexă fac parte și arbaletele, cu proiectilele corespunzătoare, arme destinate agrementului, colecției sau tirului sportiv. Posesorii unor astfel de arme au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, la locul de rezidenţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.

Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor. Sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevăzute mai sus, în locuri publice.

Armele sau dispozitivele neletale precizate mai sus pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie″, au notat jurnaliștii de la telemneamt.net.