Marcel Ciolacu a participat la semnarea Memorandumului pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Evenimentul este organizat în contextul Zilei Mediului, din data de 5 iunie.
Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor propus de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a fost semnat de premier şi de fondatorul platformei, activistul de mediu Alex Găvan. Semnarea a avut loc în pădurea Baloteşti, parte din viitoarea centură verde.
Marcel Ciolacu la semnarea Memorandumului
Premierul a declarat că toate marile capitale din Europa au o centură verde, un tampon cu „o mască de oxigen a oraşului”. Marcel Ciolacu a spus că există fonduri prin PNRR pentru împăduriri. El a precizat că a discutat cu ministrul Mediului pentru a identifica la Agenţia Domeniilor Statuui terenuri pentru a cheltui cele circa 500 de milioane pentru împăduriri.
„Mă bucur mult că nu a făcut obiectul unei dispute politice, astfel încât toate partidele politice au semnat această iniţiativă. Nu inventăm apa caldă. Toate marile capitale din Europa au o centură verde care e un tampon cu o mască de oxigen a oraşului. E evident că poluarea ucide. Dacă şi corupţia ucide, după corupţie mai vedem la televizor şi îi mai vedem liberi pe stradă, îi mai ştim. Poluarea, în schimb este un ucigaş invizibil”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit spuselor sale, generațiile viitoare sunt interesate de acest subiect, de poluare. În acest context, politicienii au obligația de a rezolva problemele legate de poluare. Mai ales că se cheltuie miliarde de euro pentru sănătate. Aceasta în condițiile în care multe boli sunt provocate de poluare.
„Deci e evident că societatea se schimbă, evident că prorităţile tinerilor sunt cu totul altele şi atunci avem această obligaţie, până la urmă e o necesitate, pentru că Guvernul României cheltuie miliarde de euro pentru sănătate. De obicei oamenii se îmbolnăvesc şi din cauza poluării”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, la semnarea Memorandumului pentru crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov.
Împăduririle subiect de interes
Marcel Ciolacu a declarat că este nevoie de măsuri pentru reducerea în zona industrială. Totodată, un accent important trebuie pus pe recilare Drept care este nevoie ca mai multe fonduri să fie direcționate pentru a rezolva aceste situații. Premierul a vorbit și despre necesitatea folosirii fondurilor pentru împădurirea terenurilor degradate și defrișate. El a arătat că sunt bani prinși în pentru astfel de proiecte.
„Nu se exclud fondurile pentru împăduriri şi ştim bine că toţi banii din PNRR nu sunt împrumuturi, sunt granturi şi dacă nu îi vom folosi îi vom pierde. Am avut o discuţie cu domnul ministru al Mediului. Am identificat şi la ADS (Agenţia Domeniilor Statului – n.r.) terenuri de alte categorii, nu cele arabile, astfel încât să cheltuim toate cele aproape 500 milioane. Parte din ei, după ce trece legea, vom putea să îi folosim pentru acest proiect”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Premierul a declarat că există aproximativ 300.000 de hectare de teren, în jurul Bucureștiului care pot fi împădurite. Potrivit spuselor sale, există proiecte care trebuie să fie implementate. Marcel Ciolacu a mai declarat că nu intenționează să renegocieze cu Comisia Europeană pe probleme de mediu sau de digitalizare.
„Dacă nu, să mergem să le schimbăm cu alte proiecte, astfel încât să nu pierdem banii. Ce este exclus să negociez cu Comisia Europeană şi mi se pare foarte corect este zona verde, împăduririle şi tot ce ţine de mediu şi tot ce ţine de digitalizare. Pentru ambele domenii sunt granturi şi nu discută decât în interiorul aceluiaşi capitol să mute finanţările”, a mai precizat Ciolacu.
Marcel Ciolacu despre OCDE
Premierul a mai adăugat că aderarea la OCDE presupune și îndeplinirea unor cerințe care țin de . Potrivit premierului Marcel Ciolacu, 75% dintre cerințe reprezintă rezolvarea unor probleme de mediu.
„Ca să înţelegem foarte bine OCDE, vorbim de organizaţia care adună toate statele dezvoltate, iar 75% dintre cerinţe pentru a adera la OCDE, ca să intri în clubul select al statelor dezvoltate, nu ţin de finanţe sau ANAF, ţin de mediu. Ca să înţelegem odată pentru totdeauna care este abordarea în acest moment”, a conchis Ciolacu.
Marcel Ciolacu este ultimul dintre politicienii care au semnat acest memorandum. Documentul, în şapte puncte, conţine amendamente la noul Cod silvic menite să protejeze pădurile din Ilfov. Acestea sunt considerate piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi. De asemenea se dorește extinderea programului de centuri verzi şi la alte oraşe.
Printre măsurile propuse se numără realizarea şi adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Noul cod silvic a trecut de Senat
Pe 29 aprilie 2024, Senatul a adoptat noul cu amendamentele pentru protejarea pădurilor din Ilfov. Senatul a votat şi pentru accesul liber în pădure pentru recreere, subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public în ultima jumătate de an. De asemenea, Senatul a votat şi pentru protejarea şi conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Naţional prin noul cod silvic.
Actul normativ merge la este forul decizional în acest caz.
Platforma reuneşte în acest demers peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice şi beneficiază de susţinerea Administraţiei Prezidenţiale.
Centura Verde Bucureşti-Ilfov ) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare. De asemenea, este propune soluții pentru reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu.