Marcel Ciolacu, întâlnire cu Elisabeta Lipa, considerată „cea mai bună canotoare a secolului XX”. Foto

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Elisabeta Lipa, considerată „cea mai bună canotoare a secolului XX”. Foto Sursa. Facebook

Elisabeta Lipă este una dintre cele mai valoroase și cunoscute sportive din istoria sportului românesc. Marea campioană  s-a urcat în barcă prima dată pe când nu împlinise 16 ani şi după doar 3 luni de antrenament a ajuns campioană națională la canotaj.

Elisabeta Lipa a fost declarată de federația internațională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX, după ce a concurat la șase olimpiade consecutive și a cucerit opt medalii olimpice (5 aur, 2 argint, 1 bronz) și 13 medalii mondiale (1 aur, 8 argint, 4 bronz). A fost de 25 de ori campioană națională și a fost portdrapelul delegației României la două Olimpiade, în 2000, la Sidney, și în 2004, la Atena.

Marcel Ciolacu: Îmi doresc ca toți cei pasionați de sport să se inspire din modelul marii campioane

„Importanța sportului în școală, finanțarea cluburilor sportive școlare, atragerea copiilor și #tinerilor în sportul de performanță sunt doar câteva dintre subiectele discutate astăzi cu doamna Elisabeta Lipa.

Îi mulțumesc președintei Federației Române de Canotaj pentru eforturile continue pe care le depune pentru #sportivii români. Îmi doresc ca toți cei pasionați de #sport să se inspire din modelul marii campioane și, mai ales, să aibă sprijinul statului pentru a putea să-și urmeze o astfel de carieră”, a scris Marcel Ciolacu pe social media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, costum şi interior

În iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, a primit medalia Thomas Keller, cea mai înaltă distincție din canotaj, iar președintele României i-a conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de comandor.

A fost distinsă cu Ordinul de merit pentru contribuția la mișcarea olimpică, acordat de Asociația Comitetelor Olimpice Naționale, este maestră a sportului din 1982 și maestră emerită a sportului din 1995.

A devenit prima femeie care a primit gradul de chestor în cadrul MAI

După ce s-a lăsat de sport, Elisabeta Lipă  a devenit prima femeie care a primit gradul de chestor în cadrul MAI echivalentul celui de general, a fost președintă a CS Dinamo (2009-2015), realizând mari lucrări de modernizare a bazei sportive și revigorarea multor secții, a fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Cioloș (2015-2017) și se află la cel de-al patrulea mandat de președintă a Federației Române de Canotaj.

La JO de la Tokyo, federația condusă de ea a adus trei dintre cele patru medalii ale delegației României, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi două de argint, la dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi la patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).