Marcel Ciolacu, înainte de a ajunge la Cotroceni: CSAT nu ia nicio decizie, CSAT doar informează

Marcel Ciolacu. Sursa foto: facebook / Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a anunțat că CSAT nu ia nicio decizie, CSAT doar  informează. Premierul a mai subliniat că a fost întrebat dacă e normal să participe la şedinţă şi i s-a transmis de la secretarul Consiliului că este normal, pentru că nu mai este în acest moment candidat, ci doar premier.

Marcel Ciolacu, prezent la ședința CSAT

Reamintim că președintele Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc joi, 28 noiembrie, începând cu orele 14:00, la Palatul Cotroceni.

În acest context, Marcel Ciolacu a declarat: „CSAT nu ia nicio decizie, CSAT-ul informează. Am şi întrebat dacă e normal ca să particip la şedinţa CSAT şi mi s-a transmis de la secretarul CSAT că este normal, pentru că nu mai sunt în acest moment candidat şi sunt prim-ministru şi trebuie să particip să iau act de informare”.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării

În comunicat se arată că „Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

Președinta Partidului Renew din Parlamentul European i-a cerut directorului TikTok să lămurească dacă platforma chinezească a intervenit sau nu în campania electorală din primul tur al prezidențialelor românesti.

Alegerile din România au captat interesul instituțiilor europene

Președinta Partidului Renew din Parlamentul European a cerut directorului TikTok să explice dacă platforma chineză a avut vreo influență asupra campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale românești din primăvară.

De asemenea, Consiliul Național al Audiovizualului de la București cere Comisiei Europene să investigheze aceeași platformă.

Sunt suspiciuni că susținătorii lui Călin Georgescu ar fi utilizat mesaje amplificate artificial prin intermediul algoritmului TikTok și ar fi promovat conținut electoral fără a respecta marcajele corespunzătoare, și toate acestea în detrimentul celorlalți candidați, printre care și Marcel Ciolacu.

În România, TikTok a eliminat deja peste 90% dintre videoclipurile considerate de autorități ca fiind propagandistice. De asemenea, comentariile susținătorilor lui Călin Georgescu sunt investigate de Poliția Română.