Marcel Ciolacu, atac la liberali:”Pâine mai scumpă. Asta oferă PNL românilor în vremea pandemiei

MARCEL CIOLACU, PSD, PARTID, POLITIC

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, acuză PNL că a făcut împrumuturi de miliarde de euro dar a uitat de fermierii ale căror culturi sunt compromise din cauza secetei. El anunță că miercuri, în Parlament, PSD a votat legea prin care agricultorii afectați vor fi despăgubiți cu 70% din valoarea pagubelor suferite.

”Au împrumutat 14 miliarde de euro în 6 luni, dar nu au dat nici măcar un euro sutelor de mii de fermieri ale căror culturi au fost compromise din cauza secetei. Știau care sunt problemele cu care se confruntă producătorii români, dar preocuparea guvernului Orban a fost exportul românilor pentru agricultura ALTORA ! Între timp, la noi, de pe 1,4 milioane de hectare nu se mai poate recolta NIMIC !”, scrie liderul PSD Marcel Ciolacu, pe Facebook.

”Singura speranță ca fermierii să își refacă culturile în toamnă vine tot din Parlament. Astăzi am votat o lege prin care agricultorii români primesc despăgubiri de până la 70% din valoarea cheltuielilor pentru culturile compromise. Simplu, rapid și fără birocrație”, anunță Marcel Ciolacu.

”Când guvernul PNL spune că ”vom vedea”, ”vom analiza”, ”o să facem”, PSD acționează și găsește soluții concrete pentru oameni!”, dă asigurări liderul PSD.

În urmă cu o lună, ministrul  Agriculturii, Adrian Oros, declara că i-a asigurat pe fermierii că ”o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă, comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități”

Ministrul confirma o eventuală scumpire a produselor de panificație. ”Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză”, spunea Adrian Oros.

Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947, au admis specialiștii din agriculură. Ei spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adunat și vântul puternic. Toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.