Marcel Boloş a anunţat modificările pentru beneficiarii cardului de energie. Ce hotărâri a luat Guvernul

Sursa foto. Facebook

Nicolae Ciucă a recunoscut, miercuri, că există câteva probleme legate de cei 1.400 de lei pentru decontarea datoriilor la energie, ulterior acesta a afirmat că vor fi clarificate procedurile în timpul ședinței de astăzi.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) Marcel Boloș a anunţat o serie de modificări pentru beneficiarii de card de energie. Cei care au domiciliu fără nomenclator stradal, în zona rurală, vor fi nevoiți sa completeze o declarație pe propria răspundere. Totodată, lemnele de foc vor fi decontate, însă doar pentru cei care vor putea să justifice cumpărarea lor.

„Prima problemă şi prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate, mai ales în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale. Aici este posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă. Sunt, din estimările noastre, peste 550.000 de astfel de situaţii. Dau exemplul judeţului Teleorman.

Este o situaţie cu care ne-am întâlnit. 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă, iar Guvernul a aprobat ca, printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română, practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi, respectiv, a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi, respectiv, calculul venitului mediu pe membru de familie per loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată să intre în drepturi”, a declarat Marcel Boloş.

A doua măsură reglementată

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a prezentat şi a doua măsură luată în cadrul şedinţei de Guvern.

„A doua măsură şi a doua situaţie pe care am reglementat-o este aceea în care, în general şi în special beneficiarii noştri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceştia nu locuiesc efectiv la acea adresă şi nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situaţia de a fi exclus din lista de beneficiari.

Pentru aceasta, mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înştiinţării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluşi din listă, se va adresa primărie de care aparţine pentru a i se întocmi o anchetă socială în care se va valida situaţia de la faţa locului, respectiv câţi locuiesc la adresa de domiciliu”, a spus Marcel Boloş.

Plafonul de venit la locul de consum poate depăşi 2.000 de lei

Boloș a explicat că astfel plafonul de venit la locul de consum poate depăşi 2.000 de lei şi beneficiarul nu se mai poate încadra.

„Vă reamintesc că noi acordăm sprijinul pentru compensarea preţului la facturile pentru energie, în funcţie de locul de consum, consumurile energetice ale locului de consum şi încercam să respectăm plafonul de venit la locul de consum să nu depăşească cei 2.000 de lei. Deci, în astfel de situaţii, când un beneficiar locuieşte şi are în evidenţă colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înştiinţării pe care o primeşte de la noi, poate să rezolve această situaţie prin două modalităţi fie îşi radiază ca locatarii care figurează la adresa de domiciliu din evidenţele care există la direcţiile de evidenţa populaţiei sau a doua variantă se adresează primăriei de care aparţine, pentru a i se întocmi anchetă socială şi a se stabili situaţia locativă pe care o are”, a mai declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat de News.ro.

Procedura va începe de la 1 februarie

Nicolae Ciucă a afirmat că există posibilitatea ca cei 1.400 de lei să poată fi folosiţi începând cu 20 februarie, deși, potrivit acestuia, termenul inițial era începând cu luna martie.

„Este important să menţionăm că procedura va începe la 1 februarie şi, deşi iniţial termenul era ca oamenii să poată să beneficieze de aceste tichete începând cu 1 martie, există, din verificările pe care le-a efectuat astăzi domnul ministru Boloş în teren, la instituţiile care se ocupă tehnic de aceste tichete şi procedurile pentru alimentare, posibilitatea ca începând cu 20 februarie să poată să folosească banii de pe tichetele respective, existând totodată şi nevoia unei adaptări, pentru că au fost solicitări din partea oamenilor să poată să plătească online.

Ca atare, va trebui să avem o soluţie tehnică astfel încât să se poată folosi şi varianta digitală a acestor bani, adică folosirea mijloacelor digitale pentru ca aceşti bani să poată fi folosiţi pentru plata termiei”, a spus Nicolae Ciucă.