Mansardarea şcolilor rezolvă problema grădiniţelor supraaglomerate

Autorităţile locale din Râmnicu- Vâlcea au găsit o soluţie ingenioasă pentru a rezolva problema grădiniţelor supraaglomerate din oraş.

Astfel, mai multe şcoli generale, cu maximum două etaje, vor fi mansardate în cursul acestui an. Lucrările au început deja, iar până la toamnă 11 unităţi vor fi dotate cu mansarde, unde se vor amenaja peste 50 de săli de clasă noi. Potrivit autorităţilor locale, pentru mansardarea şi renovarea celor 11 şcoli s-au alocat 20 de milioane de lei.   „Am ales unităţile cu unu-două etaje şi care sunt gen bloc, fără acoperiş. Schimbăm uşile şi ferestrele care sunt din lemn şi în multe locuri nu se mai închid, renovăm toate sălile, vopsim exterioarele. Prin mansardare vor rezulta peste 50 de noi săli de clasă. Este ceva, decât nimic“, explică primarul Mircea Gutău. Şapte săli la mansardă La Grădiniţa Sud, cu program prelungit, peste 260 de copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani, stau câte zece ore pe zi îngrămă- diţi în doar 10 clase, care sunt şi săli de mese, şi dormitoare, şi spaţii instructiv-educative.

„Grupele sunt foarte aglomerate, câte 25-28 de copii, iar normele didactice ne cer să nu depăşească 20. Dar nu avem ce face, cererea este foarte mare şi sunt situaţii în care nu putem să-i refuzăm pe părinţii care muncesc“, se justifică Emilia Florică, educator la grupa mijlocie. Fiecare centimetru pătrat este exploatat la maximum, iar sălile au aspectul unor depozite neîncăpătoare. Pătuţurile în care dorm copiii sunt rabatabile.

„Când le vezi aliniate pe lângă zid, zici că sunt nişte dulăpioare, dar la prânz, când vine ora de somn, se transformă în pătuţuri. Aici ne jucăm, aici dormim, sălile au dublă funcţionalitate. Pe holuri am amenajat locul de masă. Este destul de dificil, dar alte condiţii nu sunt“, spune educatoarea Iuliana Ispir. Prin mansardare, la Grădiniţa Sud vor rezulta şapte săli de dimensiuni foarte mari. „Vom avea în total 17 săli, ceea ce este bine, pentru că putem separa dormitoarele şi sălile de mese de locurile unde ne desfăşurăm activităţile educative“, susţine Niculina Cocoş, directorul Grădiniţei Sud. „Ar mai fi nevoie de zeci de clase“  Inspectorul şcolar general cunoaşte situaţia din grădiniţe, dar nu prea are soluţii şi recunoaş te că legea care limitează numă rul de preşcolari într-o grupă nu poate fi respectată deocamdată. „Sunt mulţi copii în municipiu, termenul de înscriere în grădiniţe pentru anul 2008-2009 s-a încheiat şi deja au început să se facă liste de aşteptare. Ar mai fi nevoie de zeci de clase pentru câteva sute de copii, dar astea nu se pot face peste noapte“, este de părere Gheorghe Ciucă, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Vâlcea. ÎN CIFRE Anul trecut s-au construit două grădiniţe În Râmnicu-Vâlcea sunt 24 de grădiniţe de stat şi trei private, la care sunt înscrişi peste 3.500 de preşcolari. Înscrierile pentru toamnă s-au încheiat, iar pe lista de aşteptare sunt deja zeci de copii. În 2007 s-au construit două grădiniţe, iar anul acesta mai sunt în plan încă două.

„Deocamdată nu au început lucrările. Cu aceste două grădiniţe nu se rezolvă problema spaţiului, ar fi nevoie de mult mai mult“, spune inspectorul şcolar Gheorghe Ciucă. De altfel, peste 1.000 de metri pătraţi din curtea Inspectoratului Şcolar au fost donaţi primăriei pentru a construi o grădiniţă.