MANOLESCU: Doctorul Fuentes si doctorul Ceaurriz

Se pare ca a 94-a editie a Turului Frantei la ciclism incheie o istorie.

Scandalul dopajului dateaza de ceva vreme, mai exact din 1998, cand o masina a echipei Festina, retinuta la frontiera belgiana, s-a dovedit plina de produse dopante, intre care eritropoietina (EPO), pe care abia in 2000 doctorul Ceaurriz, de la laboratorul din Chatenay-Malabry, izbuteste s-o izoleze in urina.

Anul acesta, insa, organizatorii Turului par hotarati sa revina la echipele nationale de ciclism, asa cum au existat ele la inceputurile istoriei competitiei. E greu de spus daca schimbarea va avea rezultatele scontate. Mai ales ca dupa primele depistari, din 2001, desi tehnicile au permis imbunatatiri remarcabile, nu pare sa se fi redus numarul cazurilor, ci dimpotriva. In 2005, doctorul francez a depistat urme de EPO in urina lui Lance Armstrong prelevata in 1999, cand analizele iesisera negative.

In anii scursi de la patania echipei Festina, alte echipe si numerosi ciclisti au fost eliminati din cauza dopajului. Turul Frantei din 2006 n-are in acest moment un castigator recunoscut oficial. Partea proasta este ca, de opt ani incoace, Turul Frantei nu are niciun invingator in afara de orice dubiu. Printre cei suspendati, multe nume mari: Galdeano, Ullrich, Basso, Mancebo, Pantani.

A fost descoperita o uriasa afacere de dopaj pusa pe roate in anii ‘90 de doctorul Fuentes. Masura radicala la care se gandesc acum organizatorii vine dupa ce raspunderile pentru dopaj sunt aruncate de oficialii cluburilor pe ciclisti sau pe rudele lor, de doctori pe initiativele unuia sau altuia dintre sportivi. Organizatorii au cerut demisia conducerii Uniunii Internationale de Ciclism.

S-a ajuns aici si pentru ca intamplarile din Turul incheiat duminica au intrecut in imaginatie tot ce s-a petrecut in ultimul deceniu. De neinteles este tupeul, cum sa-i zic altfel, unora si altora de a risca, in conditiile in care la sfarsitul fiecarei zile se faceau analize si mai ales cand toti ochii se aflau atintiti asupra protagonistilor. Ce sa mai crezi despre kazahul Vinokurov, care a avut intruna probleme in etapele de inceput, pana la a fi considerat incapabil sa continue, pentru ca imediat dupa aceea sa castige doua etape foarte grele. Control previzibil: rezultat pozitiv. L

a reanaliza, tot pozitiv. Si Vinokurov pleaca acasa. Italianul Moreni este si el eliminat. Recunoaste ca a folosit o pomada cumparata de pe internet, fara sa se consulte cu nimeni. O fi, n-o fi, echipa lui, ca si a lui Vinokurov, s-au retras si ele. Si, cireasa de pe tort, danezul Michael Rasmussen este exclus din lotul national danez si apoi din echipa al carei lider era in Turul Frantei. Explicatiile lui Rasmussen n-au convins pe nimeni.

Cu toate astea, el nu este in situatia lui Vinokurov sau Moreni. N-a fost depistat pozitiv. A fost acuzat ca nu s-a prezentat la control inainte de participarea la Tur. Lucrurile sunt departe de a fi clare. Federatia daneza l-a exclus din lot cand Turul Frantei era deja la jumatate si Rasmussen purta tricoul galben. Au mai trecut doua etape pana cand a fost exclus si din echipa Rabobank, participanta la Tur. Comentatorii francezi spun cu totii ca participantii la Tur au rasuflat usurati odata cu disparitia danezului. Exista mai multe declaratii in acest sens. Ba chiar un inceput de greva al altor formatii.

Oare numai fiindca suspectul fusese pedepsit, in sfarsit? Sau nu cumva pentru ca cel mai serios concurent la titlu iesea din cursa? In Pirinei, Rasmussen a fost fluierat copios de pe margine, unde erau, intamplator, nu-i asa, cateva zeci de spanioli si de basci. Retragerea lui Rasmussen a trecut tricoul galben tanarului ciclist Contador, intamplator, nu-i asa, spaniol. Alti cinci spanioli se aflau in acel moment in primele 11 locuri ale clasamentului.

Cel putin doi aveau sanse la un loc pe podium. Sa nu te gandesti la prostii? Celebrul doctor Fuentes, prin mana caruia au trecut si Vinokourov, si Rasmussen, si Armstrong, si Ulrich si alte stele ale ciclismului, a scapat nepedepsit prin prescrierea faptelor. Insusi miticul Lance Armstrong, detinatorul unui inegalabil record, s-ar putea vedea intr-o zi deposedat de cele 7 victorii consecutive. Oare in batalia dintre maleficul doctor Fuentes si beneficul doctor Ceaurriz va exista vreodata un invingator?