Evenimentul Zilei > Politica > MANOLE: Legea PARTENERIATULUI CIVIL va interzice ADOPȚIILE doar pentru cupluri GAY
MANOLE: Legea PARTENERIATULUI CIVIL va interzice ADOPȚIILE doar pentru cupluri GAY

MANOLE: Legea PARTENERIATULUI CIVIL va interzice ADOPȚIILE doar pentru cupluri GAY

Deputatul PSD Petre Florin Manole a declarat că legea parteneriatului civil va fi asumată de PSD împreună cu parlamentari de la alte partide, inclusiv de la Opoziţie.

Petre Florin Manole spune că legea parteneriatului civil „prevede o formă de protecţie juridică pentru acele dintre cupluri de sex diferit sau de acelaşi sex, care au nevoie de o protecţie pentru viaţa lor comună, ca viaţă de familie. Este un proiect pe care îl voi asuma împreună cu colegi şi de la celelalte grupuri politice, inclusiv de la Opoziţie”.

 „Cel mai simplu de înţeles dintre drepturi mi se pare a fi cel referitor la moştenire. Pe de altă parte, există acum şi alte drepturi la care genul acesta de oameni nu au acces, cum ar fi coasigurarea în domeniul sănătăţii, adică atunci când există un angajat care plăteşte taxe, el poate lua în întreţinere şi poate oferi acces la pachetul de bază de sănătate pentru un membru al familiei, spune legea. Ei bine, dacă nu ai o formă juridică prin care să dovedeşti această apartenenţă la o familie, alta decât prin căsătorie, nu poţi să uzezi de acest instrument”.

 „Cuplurile de acelaşi sex. O astfel de temă referitoare la adopţii este tratată şi în legea adopţiilor, pe care noi n-o schimbăm, dar de care evident că trebuie să ţinem cont. În legea adopţiilor, la articolul 6, se spune de cel puţin două ori, pentru că e un articol mai consistent, despre faptul că cei care adoptă trebuie să fie soţ şi soţie”, a spus Manole la RFI.

„Nu este în intenţia noastră acest lucru şi nu o vom face prin această iniţiativă. Dacă altcineva vreodată vrea să facă asta, e treaba oricui, dar noi nu facem asta în acest proiect. În acest proiect sunt interzise explicit adopţiile pentru persoanele de acelaşi sex, care se află în parteneriat civil”.

Petre Florin Manole a precizat că „întotdeauna, cei care fac legea trebuie să ţină cont şi de relaţiile sociale şi de normele sociale din statul în care se află. Ei bine, noi, iniţiatorii, am considerat că este corect aşa, că societatea românească poate să înţeleagă tema parteneriatului civil şi necesitatea ei, dar că adopţiile pentru persoanele de acelaşi sex trebuie şi pot fi interzise şi asta nu se întâmplă numai în România”.

Întrebat dacă prevederea legată de adopţii a fost introdusă în proiect după referendum sau înainte, Manole a spuns: „Noi lucrăm la acest proiect de mult timp şi era dintotdeauna, a fost unul dintre punctele de început, după partea în care ne-am străduit să oferim acces egal la drepturi pentru persoanele care vor beneficia de parteneriat civil”.