Traian Băsescu a devenit "țintă" pentru adversarii politici care încearcă din nou să-l scoată din scenă. O știre de ultimă oră anunță că la CNSAS s-ar fi găsit noi documente privind colaborarea sa cu fosta Securitate. De fapt este o nouă manevră a grupării pro-USR din cadrul instituției care încearcă să reîncălzească o știre veche.
Potrivit unor surse G4Media.ro, "Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a votat, joi, în unanimitate, reverificarea relației fostului președinte Traian Băsescu cu Securitatea după ce au apărut elemente noi la dosar.
Alte surse au declarat însă pentru G4Media.ro că membrii Colegiului CNSAS ar fi votat o notă de constatare că Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securității ca poliție politică, dar în acest caz decizia trebuie trimisă în instanță pentru a infirma sau confirma votul colegiului. Într-o astfel de situație, CNSAS nu poate face publică informația, potrivit legii, până când dosarul nu ajunge în instanță.
Nu este clar despre ce elemente noi este vorba, având în vedere că CNSAS i-a eliberat până acum patru adeverințe lui Traian Băsescu potrivit cărora nu a colaborat cu Securitatea. Totuși, potrivit surselor G4Media.ro, cercetătorii CNSAS ar fi identificat noi documente livrate Consiliului încă din 2006, dar neinventariate până acum."
EvZ este în măsură să vă prezinte mai multe detalii. Potrivit unor surse din cadrul CNSAS este vorba despre descoperirea de către Răzvan Popa, fost angajat al SRI pe vremea lui Florian Coldea, actual șef al Departamentului de Investigații din cadrul CNSAS a unor COPERȚI dintr-un dosar de rețea care conțin numele lui Traian Băsescu. Repetăm, este vorba despre niște coperți dintr-un dosar, fără a avea înauntru elementele necesare unei colaborări cu Securitatea.
Potrivit surselor CNSAS documentele provin din lotul de documente livrate de către SRI în cursul anului 2006, care în mod ciudat nu au fost "descoperite" până acum. Ceea ce este și mai bizar este faptul că Răzvan Popa nu a făcut această descoperire în calitatea sa oficială, ci ca cercetător independent! De ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum? Cum se justifică "proaspăta" descoperire? Sunt întrebări la care sursele CNSAS consultate nu au dat un răspuns satisfăcător, dar ne-au spus că Geanina Nagâț, fosta șefă a Departamentului de Investigații, actual membru al Consiliului CNSAS din partea USR, a fost cea mai virulentă. Despre aceasta se știa că era o persoană extrem de apropiată de fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.
De altfel această "descoperire" fusese anunțată încă din 7 aprilie de către un alt angajat al CNSAS, Mădălin Hodor, protejatul aceleiași Geanina Nagâț:
”Astăzi, după tone de mizerie adunată în dosare, după ce s-a mai rânit puțin în domeniul cunoașterii trecutului, ceea ce a făcut Mona Muscă pare joacă de copii. Astăzi nici un tribunal din România nu ar da o sentință de „colaborator al Securității” Monei Muscă. Dar atunci mai era puțin și o executam în cap direct. Cum ar fi fost? Bang! Nenorocita! Eram acolo și am văzut tot filmul. A făcut prostia să se încreadă în sfaturile unora. „Lăsați doamnă! Nu e nimic. Vă spunem noi. Astea sunt nimicuri.” Și apoi avocații, care au sfătuit-o pe baza acestor „asigurări” să nege. Apoi frica. Și a negat. Și nu ceea ce a făcut a mai fost important, ci faptul că a mințit. Execuție publică, cu televiziunile la scară Eram acolo. Pe vremea aia fumam și stăteam lângă containerele de lângă sediul din Dragoslavele. Am văzut-o pe Mona Muscă ieșind de la audieri. Era strada plină de televiziuni și au tăbărât ca vulturii pe ea. „De ce ați mințit doamna Muscă?”, „Ce ați discutat doamna Muscă?”. Salivau. Iar Mona Muscă nu spunea nimic. O să ajung vreodată să povestesc cine a executat-o și de ce. Momentan nu pot. Dar uite, fac un pariu cu voi. Fac pariu că ăla de a executat-o va avea cât de curând aceeași soartă. Cât de curând”.