Mândria românilor că sunt cetățeni europeni a scăzut cu 7 procente

Românii cred, în proporție de 64%, că au beneficiat de pe urma apartenenţei la UE. În aprilie, procentul era 71%, potrivit ultimului Eurobarometru comandat de Parlamentul European.

În legătură cu temele pe care le doresc discutate în campania electorală, românii au identificat următoarele priorităţi: economie, combaterea şomajului în rândul tinerilor, promovarea drepturilor omului şi a democraţiei, protecţia consumatorului şi siguranţa alimentară şi protecţia socială.

Oficialii europeni cred că Brexit i-a ajutat pe cetățenii europeni să realizeze că este mai bine în UE. „Pe măsură ce se finalizează detaliile acordului de retragere a Marii Britanii din UE, aceste rezultate evidenţiază o creştere a gradului în care beneficiile Uniunii Europene sunt apreciate pe continent”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, a adăugat că acum britanicii regretă decizia luată. „Faptul că 51% dintre britanicii intervievaţi îşi doresc să rămână în UE ne aduce aminte în mod foarte clar de diviziunile profunde generate de decizia privind Brexit-ul şi de necesitatea ca noi să găsim o soluţie pentru o relaţie viitoare pe termen lung strânsă şi sustenabilă, sub forma unui acord de asociere cuprinzător”, a spus oficialul european.

Același studiu arată că gradul de informare şi interesul faţă de alegerile europene din 2019 sunt în creştere. Peste jumătate dintre români (57%) au declarat că sunt interesați de alegerile pentru PE