Mandatul de arestare emis de CPI împotriva premierului Netanyahu. Josep Borrell: Statele UE sunt obligate s-l aplice

Josep Borell . Sursa foto: Comisia Europeana

Aflat pe ultimele zile de mandat, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, susține că guvernele țărilor din Uniunea Europeană nu pot alege dacă să execute sau mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI).

Politicianul se referă la cele două mandate de arestare cerute de procurorul Karim Ahmad Khan pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și fostul ministru al Apărării, Yoav Galant, pe care îi acuză de „crime de război”.

CPI, mandate de arestare pentru Netanyahu și Gallan

CPI a emis joi mandatele de arestare împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și fostului său ministru al apărării Yoav Gallant. Pentru a părea imparțial, Kharim Ahmad Khan a emis mandate de arestare și pentru lideri ai teroriștilor palestinieni Hamas, cu toate că aceștia au fost deja eliminați de IDF.

Reamintim că statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt semnatare ale tratatului de înființare al CPI, numit Statutul de la Roma.

Borrell, în război cu țările care au denunțat părtinirea CPI

Mai multe state membre ale UE au declarat că își vor îndeplini angajamentele conform statutului, dacă va fi necesar, dar prim-ministrul ungar Viktor Orban l-a invitat pe Netanyahu să viziteze țara sa, asigurându-l că nu va întâmpina riscuri dacă o va face.

„Statele care au semnat convenția de la Roma sunt obligate să pună în aplicare decizia instanței. „Nu este opțional”, a declarat Josep Borrell, diplomat de rang înalt al UE, în timpul unei vizite în Cipru pentru un atelier al activiștilor pentru pace israelieni și palestinieni.

Borrell, noii membrii CPI trebuie să își asume obligațiile

Aceleași obligații erau de asemenea obligatorii pentru țările care aspirau să se alăture UE, a spus el.

„Ar fi foarte amuzant ca noii veniți să aibă o obligație pe care membrii actuali nu o îndeplinesc”, le-a spus el jurnaliștilor de la Reuters.

Statele Unite nu recunosc decizia CPI

Statele Unite au respins decizia Curții Penale Internaționale, iar Israelul a declarat că acțiunea CPI a fost antisemită.

„De fiecare dată când cineva nu este de acord cu politica unui guvern israelian - (este) acuzat de antisemitism”, susține Borrell, al cărui mandat ca șef al politicii externe a UE se încheie luna aceasta.

Netanyahu, atac asupra Iran. sursa:IDF

„Am dreptul să critic deciziile guvernului israelian, fie că este vorba de domnul Netanyahu sau de altcineva, fără a fi acuzat de antisemitism. Nu este acceptabil. Asta e suficient”, a declarat politicianul socialist.

Netanyahu și Gallant, acuzați din cauza războiului contra teroriștilor Hamas

În urma campaniei de 13 luni a Israelului contra teroriștilor palestinieni din Gaza ar fi murit, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din enclavă, a cărei credibilitate este sub semnul întrebării din cauză că este controlat de Hamas, circa 44.000 de persoane.

Oficialii din gruparea teroristă Hamas susțin că s-a creat o criză umanitară în Gaza, de la începutul războiului. Operațiunea contra teroriștilor palestinieni a fost declanșată de atacul Hamas din 7 octombrie 2023, soldat cu uciderea a peste 1.200 de civili, luarea a peste 250 de ostatici și numeroase violuri, mutilări și profanări de cadavre.

Judecătorii CPI susțin că ar exista motive rezonabile să se creadă că Netanyahu și Gallant ar fi responsabili din punct de vedere penal pentru acte precum omorul, persecuția și folosirea înfometării ca armă de război, ca parte a unui „atac pe scară largă și sistematic împotriva populației civile din Gaza”.