România, care încă deține președinția Consiliului Uniunii Europene, ar putea rămâne fără trei miniștri, și aceștia interimari deoarece peste mai puțin de trei ore acestora le expiră mandatele. Pe lângă activitățile din țară, miniștrii participă și prezidează reuniunile care au loc la nivelul Uniunii Europene.
Președintele Klaus Iohannis prelungește suspansul în ceea ce privește decizia legată de cei trei miniștri interimari ale căror mandate expiră la miezul nopții. Este vorba despre Ana Birchall la Justiție, Roxana Mânzatu la Fondurile Europene și Natalia Intotero la Ministerul Românilor de Pretutindeni. Despre aceștia, președintele nu a spus nici că îi respinge, nici că îi acceptă. În 30 mai, președintele a refuzat, dintre toate propunerile transmise de premier, doar numirea lui Titus Corlățean vicepremier.
La întâlnirea pe care a avut-o miercuri, la consultări, cu Viorica Dăncilă, a asigurat-o că îi va da un răspuns în cel mai scurt timp.Joi, președintele a plecat în Slovenia, la Ljubljana, unde participă la Summitul Inițiativa celor Trei Mări. Premierul Viorica Dăncilă a spus joi că dacă președintele nu dă niciun răspuns, îl sună. Joi și vineri, ministrul Justiției Ana Birchall este la Luxembourg, unde prezidează Consiliul JAI. Dacă Iohannis nu face anunțul, ministrului îi expiră mandatul și nu mai are dreptul să participe vineri la eveniment. Surse guvernamentale se declarau ieri optimiste și au declarat pentru EVZ că Iohannis nu are niciun motiv să îi respingă pe cei trei.
În ceea ce privește postul de vicepremier, Viorica Dăncilă va numi un interimar. Cel mai probabil acesta va fi Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru afaceri europene. De asemenea, va mai fi propus un vice-premier în locul lui Viorel Ștefan care pleacă la Curtea Europeană de Conturi.
În urmă cu o săptămână, președintele s-a declarat extrem de contrariat de propunerea făcută, ca Titus Corlățean să fie numit vicepremier.
„Am primit propuneri pentru minștri, mă voi referi doar la una.Imaginați-vă că PSD nu a avut altceva mai bun de făcut decât să-l propună pe Titus Corlățean, artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidențiale. Nu e suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014”, declara Iohannis.
În replică, fostul ministru de Externe declara că, prin respingerea sa, președintele se face vinovat de abuz în serviciu. În ceea ce privește acuzațiile pe care i le-a adus Iohannis, Corlățean spunea că adevărul despre „acţiunile de tip securist din 2014 şi din 2019 generatoare de emoţii şi indignare şi în final de victorii în plan electoral” vor ieși la iveală, că el are „suficient de multă credinţă şi multă răbdare” să aștepte.