Mâncarea crudă, sănătate curată

Mâncarea crudă, sănătate curată

O profesoară din Mediaş vrea să schimbe abordarea culinară a românilor, deschizându-le drumul spre o viaţă sănătoasă prin reţete raw vegan.

Are 31 de ani şi este autoarea unei cărţi de reţete raw vegan, adică mâncare vegetariană crudă. La prima lectură, conceptul poate părea restrictiv, dar Ligia Pop ne asigură că şi crudă, mâncarea se poate prepara în cele mai delicioase combinaţii.

"În cartea mea, «Reţete Vegane Fără Foc», puteţi găsi reţete de lapte de migdale, pâine din nuci, pizza, pateuri, chiftele, deserturi extrem de simple şi delicioase", explică ea.

La început, a fost vegetariană, dar, pe parcurs, a descoperit cât de importantă este hrana crudă în alimentaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dieta raw food este un stil de alimentaţie în care procentul de hrană crudă diferă de la om la om şi nimeni nu spune să renunţi la mâncarea gătită. Marea majoritate consumă un procent de 75-80% crud şi restul gătit vegetarian, adică supe de legume, preparate făcute la temperaturi sub 40 de grade C, la aburi, la cuptor în vase de lut", susţine Ligia Pop.

  • Raw-vegan sau cum să trăieşti cu hrană crudă

Avantajul acestui tip de alimentaţie este calitatea nutriţională concentrată. Adică vitamine, minerale şi magneziu, proteine complexe şi enzime care ajută la digestie.

"În bucătăria raw vegană, alimentele nu sunt pregătite la peste 40 de grade C şi asta înseamnă că enzimele din ele sunt intacte şi gata să ne ajute în orice reacţie chimică din corp, în protejarea şi în lupta acestuia împotriva bolilor, aşa cum le este menirea", subliniază Ligia Pop.

Reţete video pe YouTube

Acum un an, ea a început o campanie numită "Mănâncă sănătos o zi pe săptămână", prin care şi-a propus să-i încurajeze pe oameni să îmbine alimentaţia obişnuită cu cât mai multe salate care să nu lipsească la niciun fel de mâncare gătită.

Apoi, în octombrie 2010, a organizat primul târg raw vegan din România şi va organiza o nouă ediţie în Bucureşti, la Rin Grand Hotel, pe 27 martie.

"Ce s-ar întâmpla dacă atunci când copilul va cere o bomboană, un cub de ciocolată sau un suc, îi oferiţi o ciocolată sănătoasă din pudră de roşcove sau un suc de ghimbir? Apropo, toate acestea sunt printre preferatele copiilor şi, odată ce le gustă, nu se mai pot sătura", susţine Ligia.

În spiritul campaniei, ea a iniţiat şi o serie de lecţii video de gătit, în care face demonstraţii culinare, fiind filmată de soţul ei. Mare parte dintre aceste clipuri sunt deja un succes pe YouTube, adunând mii de vizualizări în doar câteva luni.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/wd8V8wKVIJ8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/Jquk6XcB108" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Însă trecerea către un alt stil nu trebuie să se producă brusc, avertizează Ligia Pop. "Decizia de a mânca sănătos este cel mai important pas. Trebuie să înţelegem că asta nu implică renunţarea din prima la tot ce făcea parte din dieta noastră anterioară. Paşii mărunţi sunt cei mai înţelepţi", spune aceasta.

Astfel, primul pas poate fi o masă sănătoasă pe zi, apoi o masă bogată în crudităţi pregătite sub diferite forme, dar care să respecte normele de combinare a alimentelor. Adică, legumele se pot combina ori cu proteine, ori cu carbohidraţi, dar niciodată aceste ultime categorii nu trebuie combinate.

Desertul după masă, o greşeală

Dincolo de combinarea incorectă a alimentelor, o altă greşeală frecventă pe care o fac oamenii este desertul la finalul mesei, fie că e vorba de fructe, fie că e vorba de produse de patiserie.

"Nu va putea fi digerat după doza sănătoasă de carbohidraţi şi proteine, şi se va transforma în alcool fermentat, oţet şi acizi acetici. Pe o perioadă mai lungă, aceasta cauzează serioase boli", atrage atenţia tânăra.

"Ne fierbem mâncarea, o refrigerăm, o reîncălzim la foc sau, şi mai rău, la microunde. De multe ori uităm de salate şi mă întreb cum ne aşteptăm să fim sănătoşi", mai spune Ligia Pop, precizând că asta nu înseamnă renunţarea totală la mâncarea gătită.

"Dacă reuşim să aducem un procent cât mai mare de alimente crude în viaţa noastră vom observa schimbări majore. Acestea ne menţin tineri la corp şi ageri la minte, plini de armonie şi de pace interioară şi gata de a vedea viaţa în alte culori", conchide ea.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/1HTihRG4yH4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Alimentele crude ne menţin tineri la corp şi ageri la minte, plini de armonie şi pace interioară şi gata de a vedea viaţa în alte culori. În viaţa noastră vom observa schimbări majore.“ LIGIA POP, chef raw vegan