Mâncare preparată cu produse expirate de doi ani

Mâncare preparată cu produse expirate de doi ani Sursa foto: Arhiva EvZ

Miros de mucegai în camere, produse insuficiente și mâncare făcută cu alimente expirate chiar și de doi ani au fost principalele nereguli găsite de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) la un control făcut recent.

Au fost verificate unitățile de cazare turistică și produsele alimentare specifice Sărbătorii Pascale. „Recomand turiștilor să acorde atenție spațiilor de cazare pentru care încheie contracte pentru sejururi, să se asigure că acestea respectă standardele de calitate promise. Refuzați închirierea camerelor neigienizate, care vă pot afecta sănătatea. În spațiile de alimentație publică, asigurați-vă că meniul oferă toate informațiile privind cantitățile și prețurile, iar produsele servite sunt proaspete. Dacă aveți dubii, nu ezitați să cereți informații suplimentare sau să refuzați produsele”, recomandă Constantin Cerbulescu, președintele ANPC. Pahare și prosoape insuficiente Comisarii ANPC au verificat calitatea serviciilor de cazare în 143 hoteluri, 212 pensiuni turistice urbane și rurale, 28 de vile precum și 68 de moteluri, hoteluri pentru tineret și hosteluri, cabane ori campinguri. Pentru deficiențele constatate, au fost aplicate 114 amenzi contravenționale în valoare de 543.500 de lei și 197 avertismente. Totodată, pentru toți cei 311 operatori economici la care s-au constatat abateri s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor. Specialiștii ANPC au sancționat abateri precum neafișarea tipului și categoriei de clasificare a unității pe o plachetă montată în exteriorul unității, lipsa informațiilor privind serviciile suplimentare cuprinse în tariful de cazare și neafișarea orei de începere și de terminare a zilei de cazare. Au mai fost constatate abateri privind dotarea spațiilor de cazare. Lipsa truselor de prim ajutor, periilor de haine și pantofi, umerașelor, instalațiilor de aer condiționat, extinctoarelor și insuficiența paharelor sau a prosoapelor au fost cele mai întâlnite nereguli de acest tip. În ceea ce privește starea de curățenie, salubritate și igiena unităților de cazare turistică au fost constatate abateri ca: dezinfecția necorespunzătoare a grupurilor sanitare, lipsa banderolei cu informația „dezinfectat” de pe vasul de wc și de pe chiuvetă, aerisirea insuficientă a camerelor, zugrăveala exfoliantă în baie și miros persistent de mucegai în camere. Aceste abateri au fost constatate în Prahova, Dâmbovița, Vaslui, Brăila, Galați, Satu-Mare, Constanța, Bihor, Mehedinți, Vrancea, Giurgiu, Brașov, Suceava, Argeș, Mureș, Hunedoara, Arad, Caraș-Severin, Timiș, Cluj, Sălaj, Tulcea, Gorj, Olt, Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Maramureș. Condimente expirate de doi ani Din toate unitățile de cazare turistică verificate, 354 aveau incluse și servicii de alimentație publică (restaurante), însă 191 dintre acestea nu respectau prevederile legale în vigoare referitoare la protecția consumatorilor. Au fost verificate peste 37 de tone de alimente (materii prime, dar și preparate culinare), constatându-se că aproape 1,5 tone nu se încadrau în prevederile legale. Comisarii ANPC au retras de la utilizare 250 kg de alimente care nu puteau fi consumate și au oprit temporar de la comercializare 950 de kg de alimente până la remedierea deficiențelor. În plus, au fost aplicate 115 amenzi contravenționale în valoare de 450.450 de lei și 104 avertismente. Experții ANPC au constatat că pentru prepararea mâncărurilor au fost folosite alimente expirate. Mai mult, au mai găsit și produse cu termenul de valabilitate depășit. Această abatere a fost constatată în Neamț. Aici au fost găsite băuturi răcoritoare expirate de până la 29 de zile, cârnați cabanos expirați de 11 zile, înlocuitor de frișcă la tub expirat de 54 zile, bere fără alcool cu data durabilității minimale depășită de 68 zile, unt și brânză de vaci cu data limită de consum depășită cu trei zile, arahide expirate de 48 zile, condimente expirate de doi ani, smântână cu data limită de consum depășită cu 16 zile și crochete de cartofi expirate de patru luni. Și în Mureș s-au găsit produse cu termentul de valabilitate depășit. De exemplu, s-au descoperit condimente expirate de cinci luni, paste făinoase expirate de șase luni, cremă de zahăr ars expirată de patru luni, sosuri, pesmet și condimente expirate de 90 zile, sos de unt cu data durabilității minimale depășită de patru luni și ouă cu data limită de consum depășită cu două zile. Și în Brașov s-a găsit bere, suc, carne și preparate din carne cu data durabilității minimale depășită. În Galați, inspectorii ANPC au descoperit foi de plăcintă expirate de nouă luni, cârnați și pulpe de pasăre dezosate expirate de o zi, copane și aripi de pui expirate de opt zile, dar și ficat de pui expirat de șase zile.

NEREGULI

Salam cu mucegai și cârnați cu porțiuni albicioase De asemenea, inspectorii ANPC au verificat recent și produsele alimentare specifice Sărbătorii Pascale. Au fost controlați 1.345 operatori economici, constatându-se abateri la 1.108 dintre aceștia. Din cele 172 de tone de alimente controlate (carne, preparate din carne, ouă, produse de patiserie, vin, ciocolată și produse din cacao), 44 nu se încadrau în prevederile legale privind protecția consumatorilor. CARNE. O parte din operatorii economici vindeau tacâmuri de pasăre care aveau puf și fulgi (Prahova) ori ficat de pui și cârnați ce prezentau suprafața uscată și porțiuni albicioase din cauza ruperii ambalajelor (Vaslui) ori  salam de vară cu mucegai (Satu-Mare) și costiță afumată de porc cu aspect lipicios și culoare modificată (Arad). PRODUSE DE PATISERIE. Au fost constatate abateri și la produsele de patiserie. De exemplu, în Suceava s-a găsit ștrudel umplut cu fructe prezentând mucegai. OUĂ. Au fost găsite ouă sparte sau cu coaja murdară de excremente (București), altele nu aveau inscripționate informații despre categoria de calitate, greutate și metoda de creștere a găinilor (Alba) ori ouă expirate (Maramureș). Prin urmare, au fost retrase de la comercializare 1,1 tone de produse alimentare care nu puteau fi consumate, alte 24 tone au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficiențelor și au fost aplicate 774 amenzi contravenționale în valoare de 2.284.450 de lei și 398 de avertismente pentru încălcarea reglementărilor în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News