Fii informat!


Editura Evenimentul si Capital

Mănăstirea fortificată de la sud de Bucureşti

10d0cad0490b5b64d4813bf6adfaef43
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

Când ne gândim la lăcaşe de cult fortificate, cel mai adesea ne vin în minte bisericile saşilor din Transilvania. Dar vom întâlni ziduri groase ce înconjoară edificii religioase şi în sudul ţării, foarte aproape de Dunăre. Singura mănăstire fortificată de la sud de Bucureşti este Comana, din judeţul Giurgiu.

Primul domnitor care a ridicat o mănăstire pe acest loc a fost Vlad Ţepeş, în a doua jumătate a secolului al XV-lea. În 1476, domnitorul a fost ucis şi decapitat pe drumul dintre Bucureşti şi Giurgiu. Capul lui a fost dus la Istanbul, pentru a fi arătat sultanului, iar trupul, potrivit obiceiului, trebuia să fie depus în cea mai apropiată mănăstire care era legată de numele său.

Mormântul lui Vlad Ţepeş În timpul săpăturilor arheologice din anii 1970-1971 au fost descoperite ruinele bisericii din bârne de lemn ridicate de voievod, urmele a patru-cinci chilii şi fundaţia unui turn clopotniţă, toate aflate pe locul mănăstirii de azi. În interiorul fostului lăcaş de cult, în dreapta pronaosului, a fost găsit un trup decapitat, fără însemne domneşti, dar înconjurat de monede emise în timpul lui Vlad Ţepeş, ceea ce l-a determinat pe istoricul Constantin Rezachevici să afirme că mănăstirea Comana a fost locul de îngropare al lui Vlad Ţepeş. Tot el a ridicat şi casa domnească, ale cărei pivniţe s-au păstrat până astăzi. Beciurile cu arcade boltite sunt construite din cărămizi roşiatice, legate între ele cu var nestins şi nisip. Între 1653-1658, Paul de Alep l-a însoţit, ca secretar, pe Macarie de Antiohia în călătoria acestuia în Tara Românească şi în Rusia. Cu această ocazie, el a lăsat câteva rânduri şi despre Comana, pe care a văzut-o în 1657: "Trecând pe nişte drumuri cu hârtoape şi printr-o strâmtoare mare, am ajuns la o mănăstire închinata Sfântului Nicolae, numită Comana. (…) Ea este o mănăstire mare, trainică, închisă cu ziduri de piatră. În cele patru colţuri sunt patru turnuri cu galerii boltite de jur împrejur pentru înfrumuseţarea aspectului şi pentru plimbare”. “Aceasta mănăstire este aşezată ca într-o insulă, fiind înconjurată de lacuri şi de bălţi, de ape şi de mocirlă de nepătruns. Şi nu este niciun drum care să ducă spre ea, noi înşine trecând prin ele cu corăbiile. Ei spun că, dacă împaratul (sultanul) ar veni să poarte război împotriva ei cu întreaga lui armată, n-ar fi în stare să o biruie, lucru ce pare adevărat, căci poziţia este foarte puternică şi bine întărită, între locuri care nu îngheaţă niciodată, chiar în iarna cea mai aspră", continuă călătorul. De la puternicele ziduri de apărare la elegantele coloane brâncoveneşti Marele vornic Şerban Cantacuzino a reparat Comana pe la anul 1700, iar de atunci mănăstirea a devenit necropolă pentru familia sa. În prezent, aici se află 21 de morminte de voievozi, domniţe şi boieri.

Tudor Chirila, reactie HALUCINANTA! Ce a putut sa spuna despre cazul Codrutei Kovesi a DEPASIT orice imaginatie

Pagina 1 din 1
Tag-uri:



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Turism

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 20:34 KOVESI și IOHANNIS. Stăpânii lor vor să transforme România într-un STAT POLIȚIENESC. Acuzații GRAVE 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”