Mănăstire cu parfum de bambus

Mănăstirea Argeşului este încorsetată în schele de mai bine de cinci ani, fapt care nemulţumeş te profund atât autorităţile bisericeşti, cât şi localnicii şi turiştii.

Restaurarea monumentului trebuia finalizată acum doi ani, spune Episcopul Calinic. Lucrările merg greu, se plâng constructorii, pentru că se lucrează manual, iar piatra este curăţată cu beţe de bambus. Vizitatorii sunt nemulţumiţi că mănăstirea este ascunsă de schele.

„Am venit şi în vara aceasta, şi acum doi ani, şi am venit şi acum. Cu schelele astea nu e bine. Am adus cu noi astă-vară nişte prieteni din Spania, să le arătăm mănăstirea şi au râs de noi. Au zis că nu au mai văzut aşa ceva, parcă cineva vrea să o ascundă. Ar fi trebuit să termine repede, că şi aşa nu sunt prea mulţi turişti pe la noi, dacă şi ăia care vin nu au ce să vadă, atunci...“, spune Elena Vicol, o craioveancă venită să se roage. Lucrări de fineţe

„Lucrările la altar s-au terminat, trebuie să dăm jos schela, şi la acoperiş a fost înlocuit plumbul“, spune Episcopul Calinic. Se înaintează totuşi foarte greu din cauza fineţii lucrărilor, spune Dumitru Ilie, şeful echipei de muncitori. „S-a infiltrat apa prin acoperişul de plumb, care e mai vechi de zece ani. Am scos tabla bucată cu bucată, am făcut matriţe şi am turnat alte bucăţi, pentru ca totul să fie la fel“, spune meşterul Ilie. Cea mai grea muncă este însă la curăţarea pietrei.

„Este piatră de Albeşti, foarte bună, dar care cere o muncă extraordinară. Cu beţe de bambus se curăţă de muşchi şi de licheni fiecare centimetru pătrat de piatră. E foarte greu“, povesteş te PS Calinic. Biserica avea turlele date cu praf de aur, în 1886, când a fost restaurată şi resfinţită. „Se pune problema dacă vom face la fel sau va rămâne aşa. Rămâne de văzut dacă mergem pe aceeaşi linie“, spune episcopul argeşean. Mănăstirea va avea parte şi de o restaurare a picturii, pentru că trebuie completată pe zece metri pătraţi, cu materialele şi culorile iniţiale. Mănăstirea Argeşului a fost construită de Neagoe Vodă şi a fost sfinţită pe 15 august 1517.

De-a lungul timpului, monumentul a mai fost restaurat, cea mai importantă reabilitare fiind făcută de francezul Andre Lecomte du Nouy, între anii 1875 şi 1886. Actualele lucrări de restaurare a bisericii, care costă zece milioane de lei, sunt finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor. Episcopul Calinic e conştient că mai e mult de lucru, iar speranţa sa e ca lucrările să nu dureze zece ani, aşa cât au durat la celălalt faimos monument din Curtea de Argeş, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc.