Acţionarii combinatului din Râmnicu Vâlcea hotărăsc astăzi dacă îl vor înlătura de la conducere pe directorul care l-a condus de la "Perla petrochimiei" la "Cenuşăreasa economiei".
Adunarea Generală Ordinară a acţionarilor OltÂchim votează astăzi dacă îl va revoca pe ConÂstantin Roibu şi din funcţia de director general, după ce l-a înlăturat din cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Sub conducerea acestuia, combinatul Oltchim, altădată "perla petrochimiei româneşti", a ajuns într-o situaţie dramatică, aproape fără ieşire.
Datorii de 2,45 miliarde de lei
Principalul motiv menţionat pentru care "Roibu-împărat" trebuie să părăsească jilţul de director general este deteriorarea continuă a situaţiei combinatului. Acesta înregistra, pe 30 iunie 2011, datorii totale de aproape 2,45 miliarde de lei, dintre care 153,97 milioane de lei sunt din acest an.
Alte motive, enumerate pe ordinea de zi, pentru care Roibu ar trebui înlăturat din funcţie sunt: amenda de 14,34 milioane de euro pe care Oltchim a primit-o de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru că Roibu nu s-a îngrijit să restituie la termen certificatele pentru emisie de gaze cu efect de seră; sancţiunea primită de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru manipularea pieţei de capital şi neînţelegerea, de către acesta, a problemelor reale ale Oltchim, "dând vina pe factori externi pentru situaţia de la Oltchim şi nu pe propria conducere".
Instalaţiile, gajate la bănci
După ce nu a mai primit ajutoare de la stat, de care a beneficiat ani în şir, combinatul a angajat credite a căror restituire a garantat-o cu instalaţii sau alte active ale soÂcietăţii. Un raport financiar însuşit de conducerea societăţii, arată că Oltchim nu poate obţine un credit pentru a plăti şi nici să valorifice bunuri pentru a obţine lichidităţi. "Chiar dacă ar exista bunuri (active) negarantate care pot fi valorificate, acestea nu ar putea fi vândute", se arată în raport.
Amendă de 14 milioane euro
Pe 17 martie 2011, Oltchim a fost sancţionată de AFM cu o amendă de 14,34 milioane de euro, pentru că nu a depus la ANPM, până la data de 30 aprilie 2010, 143.437 de certificate de emisie de gaze cu efect de seră (câte unul pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă în anul 2009).
Amenda a venit după ce Comisia Europeană a respins demersul Guvernului României, de a salva combinatul din Vâlcea de la plata amenzii încasate din cauza managementului incompetent al lui Roibu.
"Nu există niciun temei legal, nici în legisÂlaţia comunitară, nici în cea naÂţională care o transpune, pentru scuÂtirea de la plata amenzii", a răspuns Comisia Europeană. Oltchim a contestat în instanţă amenda, dosarul fiind pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Legislaţia bursieră, încălcată
Constantin Roibu nu a înştiinţat Busa de Valori (BVB) despre amenda primită, încălcând legile bursiere. Oficialii Oltchim au anunţat BVB despre primirea amenzii doar după ce "Evenimentul Zilei" a semnalat acest lucru. În perioada martie - iunie 2011, cât timp s-a "ascuns" amenda, preţul acţiunilor a crescut continuu. Surse din piaţa de capital ne-au spus că anunţul unei amenzi de 14 milioane de euro ar fi putut prăbuşi preţul acţiunilor.
Anchetă CNVM
"Evenimentul Zilei" a solicitat CNVM să comunice dacă omisiunea furnizării inforÂmaÂţiilor a afectat preţul de tranÂzacÂţionare a acţiunilor, conducerea Comisiei răspunzând că va investiga cazul. Roibu a mai fost amendat, în 2010, după ce anunţase, eronat, că BCR intenţionează să primească acţiuni ale Oltchim în schimbul datoriilor acesteia, afirmaţie dezminţită ulterior.
Constantin Roibu a raportat că Oltchim deţinea certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră la 30 aprilie 2009, dar că nereturnarea acestora ar avea cauze "independente de managementul companiei". Afirmaţia i-a scandalizat pe oficiali din Ministerul Mediului. "Dacă nu e vinovat managementul, atunci cine a greşit, Sfântul Duh?", se întreabă aceştia.
DATORNIC. Roibu şi-a făcut un obicei din a nu plăti materia primă
RĂU-PLATNIC
Datorii uriaşe la Electrica şi Salrom
Profitând de bunăvoinţa nelimitată a Ministerului Economiei, principalul acţionar al Oltchim, Roibu nu a plătit, timp de mai bine de trei ani, energia electrică şi materiile prime consumate. Ca urmare, combinatul din Vâlcea a acumulat datorii de peste 5 milioane de euro la Salrom (Societatea Naţională a Sării) şi mai mult de 100 de milioane de euro la Electrica SA. "Nu plătesc nici măcar energia pe care o consumă la zi. Noi nu ne permitem să ne tot împrumutăm şi să le furnizăm lor energie gratuită. Toată lumea se uită la Electrica şi se întreabă cum de nu aduce bani societatea. Păi dacă Oltchim şi CFR ar plăti, Electrica ar fi pe profit, bineînţeles", ni se lamenta, luna trecută, Ion Folescu, directorul general. Oltchim a întârziat constant şi plata datoriilor către Salrom, cu care a semnat, în cele din urmă, un protocol de eşalonare a datoriilor. Roibu refuză să plătească şi penalităţile, prevalându-se de certificate de forţă majoră dubioase, eliberate de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea. Roibu nu a anunţat niciodată Bursa că se află în "forţă majoră". PORTRET Cine este Constantin Roibu, cel care conduce Oltchim de 20 de ani
508 milioane de lei a plătit AVAS pentru creditele garantate de stat pentru combinatul chimic Oltchim, din Râmnicu Vâlcea CITIŢI ŞI:
- Cum a distrus baronul Constantin Roibu combinatul Oltchim
- Lumea strâmbă şi bănoasă a lui Roibu-împărat de la Oltchim
- Oltchim trimite iar în şomaj 1.161 de salariaţi
- Roibu şi-a pierdut jumătate de scaun la Oltchim
- Combinatul Oltchim, în pragul falimentului