Managerii de spitale, demişi pe capete

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a demis, ieri, 73 de manageri de spitale şi centre de sănătate, pentru nerealizarea indicatorilor din contractul de management, între aceştia fiind şi şefii spitalelor "Grigore Alexandrescu", "Colţea", Institutul Fundeni şi Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Situaţia managerilor pentru care contractul încetează din cauza nerealizării corespunzătoare a valorilor indicatorilor din contract a fost prezentată, luni, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Bucureşti

Astfel, Ministerul Sănătăţii a decis încetarea contractelor pentru managerii Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, Claudiu Turculeţ, Spitalului Clinic "Colţea", Radu-Cristian Popescu, Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Coriolan Ulmeanu, Spitalului Clinic de Nefrologie "Carol Davila, Mircea Penescu, Spitalului de Pneumoftiziologie "Sfântul Ştefan", Silvia Năstase, Spitalului Clinic de Copii "Victor Gomoiu", Felicia Chiriţă, Spitalului Clinic "Th. Burghele", Gigel Pompiliu Tufan, şi Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", Monica Boer, toate din Bucureşti.

Pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii s-a decis încetarea contractelor în cazul managerilor Institutului Clinic "Fundeni, Nicolae Popa, Institututul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Niculae Galie, Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu", Robert Agafiţei, Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "D. Hociotă", Gabriela Pantazoglu, toate din Bucureşti, precum şi pentru şefii Sanatoriului Balnear Slănic Moldova, Maria Gheorghiu, Institutului Oncologic "I. Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Mircea Strilciuc, şi al Spitalului de Psihiatrie din Gătaia, Elena Palici. Alba În judeţul Alba au fost demişi managerii Spitalului Municipal din Sebeş, Nicolae Stanciu şi cel al Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud, Virginia Gomboş.

Arad În judeţul Arad au fost demişi trei manageri, respectiv Mircea Halic, de la Spitalul Teritorial din Gurahonţ, Ştefan Victor Arsenie, de la Spitalul Orăşenesc din Lipova şi Eliza Bâzdoacă, de la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş. Doi dintre directorii demişi, Şefan Arsenie şi Mircea Halic, au declarat că vor contesta în instanţă decizia ministrului sănătăţii, Ion Bazac. 

„Nu se ţine cont de situaţia unui spital. Nici nu ştiu de unde au fost luate cifrele din indicatori, din industrie, de la CAP. Pe baza lor poţi demite oricând pe oricine”, a mai spus Ştefan Victor Arseni. (Alex Negru)

Argeş Ministerul Sănătăţii a mai decis demiterea a doi manageri din judeţul Argeş, respectiv cel al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Gabriel Copciag, şi al Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel, Ileana Rodica Dumitrache.

„Cel puţin în cazul meu, sigur am fost demis din motive politice. Cei de la minister au hotărât încetarea contractului de management doar pentru că am depăşit cheltuielile de personal cu 1%. Colegilor de la celelalte spitale din judeţ, cu excepţia celui din Câmpulung, le-au fost aprobate contestaţiile. Mă aşteptam la aşa ceva, la o schimbare a managerilor pe criterii politice, aşa că evaluarea noastră nu a fost decât un pretext”, susţine Gabriel Copciag. (Dan Badea) Bihor În judeţul Bihor au fost demişi cinci manageri, dintre care trei din Oradea - de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Emil Dorel Popovici-Muţ, de la Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie, Gheorghe Oroş şi de la Spitalul de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, Dacian Foncea, - precum şi şefii Spitalului Municipal "Pop Mircea" din Marghita, Liviu Groze, şi Centrului de Sănătate din Valea lui Mihai, Jozsef Csuri. Bistriţa-Năsăud În judeţul Bistriţa-Năsăud a fost demis managerul Centrului de Sănătate din Teaca, Simion Marele, iar în judeţul Buzău, şeful Centrului de Sănătate din Pârşcov, Emil Dorobanţu.

Botoşani În judeţul Botoşani au fost demişi patru manageri, respectiv Ladislau-Bela Szente-Lianopolos, de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, şi Nicolae Vlad, de la Spitalul de Psihiatrie, ambele din municipiul Botoşani, Dinu Moroşanu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Guranda, precum şi Horia Emil Sărăţeanu, de la Sanatoriul de Neuropsihiatrie din Podriga.

Braşov În judeţul Braşov au fost demişi cinci manageri, respectiv Mariana Lavinia Rusu, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiul Braşov, Mircea Grapă, de la Spitalul Municipal din Făgăraş, Claudia Coste, de la Spitalul Municipal din Codlea, Mariana Tudor, de la Spitalul Orăşenesc din Zărneşti, şi Adela Măţău, de la Spitalul Orăşenesc din Rupea.

Caraş-Severin, Călăraşi şi Constanţa Şi în judeţele Caraş-Severin şi Călăraşi au fost demişi şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, Violeta Florea, şi cel al Spitalului Municipal din Olteniţa, Liana Petculescu, iar în judeţul Constanţa a fost demis şeful Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, Sorin Rugină.

Dolj Ministerul Sănătăţii a mai dispus încetarea contractelor pentru opt manageri din judeţul Dolj: de la spitalele craiovene Judeţean de Urgenţă, Municipal "Filantropia" şi cel de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, Mariana Calangiu, Mihai Coman şi Valentina Ionescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Learna, Cornel Ivan, de la Spitalul Municipal din Calafat, Stelian Voinea, de la Spitalul Orăşenesc din Segarcea, Doru Gofiţă, de la Spitalul Orăşenesc "Aşez. Brâncoveneşti" din Dăbuleni, Victor Popa, şi de la Spitalul Municipal din Băileşti, Maria Boabă.

Galaţi, Gorj, Mehedinţi şi Olt De asemenea, au mai fost demişi managerul Spitalului Municipal "Anton Cincu" din Tecuci (judeţul Galaţi), Dragoş Teodor, cel al Spitalului de Psihiatrie din Vadu Lat (judeţul Giurgiu), Elena Stuparu, al Spitalului Orăşenesc din Turceni (judeţul Gorj), Liviu Martin, al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ilfov, Sorin Gheorghiu, al Spitalului Municipal din Orşova (judeţul Mehedinţi), Lucian Vădăstreanu, al Spitalului de Pneumoftiziologie din Scorniceşti (judeţul Olt), Andrei Iordache.

Hunedoara În judeţul Hunedoara au fost demişi doi manageri, de la spitalele municipale din Brad şi Orăştie, Florin Jurca şi Ioan Ivaşcu. Ambii manageri susţin că nu este vina lor pentru că iindicatorii de performanţă nu au fost atinşi.

Ioan Ivaşcu, directorul spitalului din Orăştie, spune că spitalul său a ieşit prost la evaluare din cauza unui calcul greşit făcut de directorul financiar-contabil al spitalului. „Nu am primit nicio hârtie oficială prin care să fiu anunţat că sunt demis. Ştiu doar că voi fi demis, după care voi fi numit interimar pe o perioadă de şase luni”, adaugă Ivaşcu.

Managerul spitalului din Brad, Florin Jurca, spune că rectificările de buget au făcut ca unii parametri să nu poată fi respectaţi. „Vă dau un exemplu: la data la care aveam un buget de 100 de milioane, eu m-am angajat să atrag din venituri proprii, 25% din buget. Apoi s-a rectificat bugetul, suma totală a crescut, eu am realizat cele 25 de milioane, dar suma veniturilor proprii a reprezentat un procent mai mic din bugetul total. Nerealizarea unor indicatori nu înseamnă neapărat că spitalul a mers mai prost ca înainte, ci dimpotrivă. Nu este nimic politic la mijloc”, a mai declarat Florin Jurca. (Ciprian Iancu) Maramureş

În Maramureş, ordinul ministrului sănătăţii i-a vizat pe managerii spitalelor din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş şi Vişeu.

„Mi s-a imputat că am cheltuieli prea mari cu medicamentele, însă e normal,  când am deschis o secţie oncologică, iar tratamentul de chimioterapie este scump”, afirmă Vasile Bodnar, managerul spitalului din Sighetu Marmaţiei.

„Sunt decisă să atac în instanţă ordinul ministrului. Mi s-a reproşat că nu am ieşit bine la cheltuielile de personal şi la medicamente. Este absurd având în vedere că în urmă cu circa 2 săptămâni am fost evaluată de către Direcţia de Sănătate Publică Maramureş şi am primit calificativul „foarte bine””, consideră  managerul din Târgu Lăpuş, Emilia Petruţ. (Alexandru Ruja)

Mureş Ministerul Sănătăţii a mai demis patru manageri din judeţul Mureş, de la Spitalul Orăşenesc din Luduş, Iov Ionel Chişu, Spitalul Orăşenesc din Sângiorgiu de Pădure, Csaba Keresztes, Centrul de Sănătate din Sovata, Elisabeta Fekete, şi de la Preventoriului TBC din Gorneşti, Nelu Luca.

Directorul spitalului din Luduş, Iov Ionel Chişu, şi-a dat însă demisia încă din luna martie deoarece nu a reuşit să se ţină de promisiunea  de a începe lucrările la noul spital din oraş. ”“Mi-am asumat acest proiect şi dacă nu l-am îndeplinit, înseamnă că nu sunt un bun manager. De aceea am recurs la demisie”, a declarat Iov Ionel Chişu. Conducerea interimară este asigurată de directorul medical Adrian Oltean.

În schimb, directorul Spitalului Orăşenesc din Sângeorgiu de Pădure, Keresztes Csaba, s-a declarat surprins de decizie pentru că a dat examen pe post în luna martie. (Cora Muntean)

Prahova Singurul director de spital din Prahova demis de ministrul sănătăţii este Florea Rădulescu, managerul unităţii sanitare din oraşul Vălenii de Munte. Motivul invocat de ministru pentru încetarea contractului de management a fost neîndeplinirea indicatorilor economici stabiliţi la începutul mandatului. Mai precis, directorul spitalului este acuzat că a plătit facturi mai mari decât bugetul alocat unităţii sanitare. 

„Cred că este vorba de o eroare şi voi solicita o audienţă la minister pentru a demonstra că nu am greşit. Eu am avut venituri suplimentare, prin care am acoperit integral plăţile. Chiar şi fără acele venituri, care nu au fost luate în calcul la evaluarea activităţii mele, depăşirea bugetului a fost de 0,05%, adică de numai câteva sute de lei”, susţine Florea Rădulescu. (Marius Nica)

Satu Mare, Sălaj, Suceava, Vâlcea şi Vrancea În alte cinci judeţe, respectiv Satu Mare, Sălaj, Suceava, Vâlcea şi Vrancea, au fost demişi câte un manager, de la Spitalul Orăşenesc din Tâşnad, Mihail Szabo, Spitalul Orăşenesc din Jibou, Lăcrămioara Balint, Spitalul Municipal din Rădăuţi, Dorin Sorin Robu, Spitalul Orăşenesc din Bălceşti, Adriana Constantinescu, şi Spitalul Municipal din Adjud, Emanuel Claudiu Zară.

Timiş Alţi doi manageri au fost demişi în judeţul Timiş, de la spitalele orăşeneşti din Sânnicolau Mare şi Deta, George Geambazu şi Elena Terezia Stana. George Geambazu, managerul demis al Spitalului Sânnicolau Mare, spune că a fost vorba despre o decizie politică.

„Sunt ferm convins că este o demitere politică. Eu sunt membru PNL, primarul PDL de trei luni mi-a tot cerut să demisionez, iar eu nu am făcut-o. Chiar şi ordinul de demitere mi-a fost deschis la poştă, ca să se convingă”, susţine Geambazu. (Georgeta Petrovici)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 16.20