Evenimentul Zilei > Justitie > „Mâna criminală” din dosarul lui Victoraș Micula. Nimeni nu știe unde au dispărut declarațiile martorilor
„Mâna criminală” din dosarul lui Victoraș Micula. Nimeni nu știe unde au dispărut declarațiile martorilor

„Mâna criminală” din dosarul lui Victoraș Micula. Nimeni nu știe unde au dispărut declarațiile martorilor

Au trecut mai bine de două luni de zile de la constatarea dispariției volumului cu declarații de mator în dosarul lui Victoraș Micula și a mai multor polițiști. Nici până la această dată, conducerea Tribunalului Bihor nu poate explica dispariția dosarului și continuă să caute, în arhive, locul în care ar putea fi ascuns volumul. 

Din dosarul în care sunt urmăriți penal Victoraș Micula și alți agenți de poliție a dispărut volumul cu declarațiile de martor. Victoraș Micula, fiul milionarului Viorel Micula, a fost trimis în judecată anul trecut într-un dosar în care este acuzat că ar fi accesat ilegal bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne și a participat la o acțiune a poliției, costumat în echipament de polițist.

A fost sau nu a fost o „mână criminală”? Procesul lui Victoraș Micula continuă

Deși au trecut mai bine de două luni de la constatarea dispariției volumului, conducerea Tribunalului Bihor nu știe cum să explice evenimentul. Reprezentanții instituției susțin că a fost demarată o anchetă administrativă în acest sens, după ce instanța a realizat o cronologie a faptelor și a hotărât ca procesul să continue. În dosar a fost atașată o copie oficială a volumului, iar avocații părților implicate au cerut un nou termen pentru a studia volumul – copie.

„La data de 23.06.2021, în cauza care face obiectul dosarului nr.3772/111/2020/a1, grefierul de ședință a adus la cunoștința președintelui completului PI6, faptul constatării lipsei volumului nr.3 din dosarul de urmărire penală nr.207/P/2018. Președintele completului a dispus căutarea dosarului lipsă, atât de către grefierul de ședință cât și de către grefierul arhivar al Arhivei penale, fiind totodată verificat circuitul administrativ al întregului dosar. Totodată, preşedintele completului de judecată a înștiințat verbal preşedintele instanței despre lipsa dosarului și demersurile întreprinse. Întrucât dosarul nu a fost găsit, la data de 06.08.2021 președintele de complet a înștiințat președintele instanței asupra acestui fapt, sesizând în mod formal necesitatea întreprinderii demersurilor în vederea parcurgerii procedurii prevăzute de dispozițiile art. 543 și următoarele din Codul procedură penală”, se arată în răspunsul instanței către Presshub.ro.

Volumul de declarații ale martorilor, dispărut de două luni

„Vicepreședintele instanței, a dispus măsuri de căutare a volumului lipsă, solicitând atât grefierului de ședință să facă verificări, cât și grefierilor arhivari, atât în cadrul arhivei penale a instanței, cât și în cadrul celorlalte arhive ale instantei, având în vedere că toate arhivele instanței (arhiva penală și arhivele civile) funcționează într-un spațiu comun. Până la acest moment, întrucât etapa cercetărilor prealabile nu a fost finalizată, nu s-a luat nici o decizie în privința sesizării organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii vreunei infracțiuni în legătură cu dispariția acestui dosar”, se arată în răspunsul instanței.

La momentul faptei, Tribunalul Bihor era condus de judecătoarea Carmen Adriana Domocoș. Victoraș Micula și cei patru polițiști sunt reprezentați, în acest dosar, de două firme importante de avocatură din Oradea, Doseanu&Asociaţii, coordonată de avocatul Răzvan Doseanu, respectiv Cabinetul de avocat Bogdan Bodea.

Într-o primă declarație publică, dată presei locale, avocatul lui Victoraș Micula îl acuză pe procurorul care a instrumentat dosarul că a încercat să abată atenția de la o altă anchetă în care este investigat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: