MÂNA CARE ÎMPINGE LEAGĂNUL LA DNA! De cine ascultă Laura Codruța Kovesi

Ultimul raport al Inspecției Judiciare scoate la iveală lucuri incendiare din interiorul DNA. Conform unor date din acest raport, publicate de luju.ro, în document se vorbește despre cum se iau deciziile la DNA şi despre personajul de care ar ascultă orbeşte Laura Codruța Kovesi. ”Sunt declaraţii incredibile, care o prezintă pe marea procuroare Laura Kovesi într-o postura de “yesman” a consilierei sale, judecătoarea Dana Tiţian (foto). Este un lucru despre care se vorbea de ani de zile prin mediile juridice, dar care acum, iată, este confirmat chiar din interiorul DNA”, se mai spune în site-ul citat.

Dezvăluirile făcute de foştii procurori DNA sunt umilitoare pentru Laura Codruța Kovesi, spun cei de la luju.ro. Aceştia povestesc cum marea şefa a DNA nu ieşea niciodată din cuvântul Danei Tiţian, nicio decizie nefiind luată fără acordul consilierei. De asemenea, foştii procurori din DNA relatează că Dana Tiţian avea întotdeauna cuvântul decisiv, iar Kovesi îşi însuşeşte punctul de vedere al acesteia. Tot foştii procurori DNA susţin că nu au întâlnit nici măcar un singur caz în care Laura Kovesi să fi avut vreo opinie diferită decât cea a consilierei sale Dana Tiţian. Iar Dana Tiţian apare că fiind un personaj mai important în DNA chiar şi decât adjuncţii lui Kovesi, având în vedere că în absenţa şefei parchetului anticorupţie, ea este cea care ţinea şedinţele cu procurorii şi nu procurorii şefi adjuncţi.

 

Iată un fragment din declaraţiile foştilor procurori DNA:

“Din analiză notelor de interviu luate şi a discuţiilor purtate cu aceşti procurori, sub rezervă păstrării confidenţialităţii identităţii lor, au rezultat următoarele aspecte:

În cadrul şedinţelor de analiză, ce au loc în fiecare zi de miercuri, ora 15, participa întreg efectivul de procurori ai secţiei (mai puţin cei care se află în şedinţe de judecată), şedinţa este prezidată de doamna procuror şef direcţie Laura Kovesi împreună cu doamna judecător Dana Tiţian, consilier al acesteia.

În cazul absenţei doamnei procuror şef direcţie, şedinţa 'era prezidată de doamna Consilier Dana Tiţian'.

Printre altele, în mod deosebit (…) 'erau luate în discuţie cauzele penale mai importante aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, adică acele dosare penale cu impact mediatic, în care erau cercetaţi/judecaţi oameni care au ocupat funcţii importante (...)'.

'Eventuale probleme şi situaţii erau discutate în plenul şedinţei, fiecare procuror era invitat să-şi expună punctul de vedere asupra acestira, după care se discuta strategia de urmat, în linii mari, pentru susţinerea în instanţa a dosarul respectiv. Ideea de baza era aceea că, conducerea instituţiei trebuia să fie informată în timp real în legătură cu mersul dosarelor pe instanţa, în special cu privire la dosarele cu impact mediatic, precum şi în legătură cu eventualele probleme ridicate'.

'(…) eventualele probleme şi observaţii se comunicau pe cale ierarhică, şefului Secţiei judiciare penale şi/sau adjunctului acestuia, care, la rândul lor le aduceau la cunoştinţă doamnelor judecător (n.n.) Dana Tiţian şi respectiv procuror şef direcţie Laura Codruţa Kovesi.

După această raportare de jos în sus, pe cale ierarhică, cauzele erau analizate la nivelul conducerii în speţă doamnele Tiţian şi Kovesi, împreună cu şeful Secţiei judiciare penale şi adjunctul acestuia, se discuta cu procurorul de la urmărire penală care a efectuat actele, după care, împreună cu procurorul de şedinţa se stabilea strategia de urmat în dosarul respectiv.

Percepţia mea subiectivă a fost că ultimul cuvânt îl avea întotdeauna doamna Consilier Tiţian, nicio decizie privind strategia de urmat într-un dosar penal nefiind luată fără acordul acesteia.

(…) deşi formal se purtau discuţii şi se efectuau analize pe dosare, toţi cei implicaţi expunându-şi punctul de vedere, cu toate acestea punctul de vedere decisiv aparţinea doamnei Consilier Dana Tiţian, fiind însuşit că atare de doamna procuror şef direcţie Laura Codruţa Kovesi.

Nu cunosc nicio situaţie în care doamna procuror şef Kovesi să fi avut un punct de vedere diferit, pe o anumită problema de drept, de doamna Consilier Tiţian'.

'(…) Decizia privind existenţa sau inexistentă unor neajunsuri în activitatea procurorului de şedinţa care participase în dosarul respectiv era luată, în principiu de conducerea instituţiei, în speţă doamna Consilier Tiţian, care se consulta şi cu şefii secţiei după ce studiau dosarul cauzei'”.