Mamaia bulgărească

Sunny Beach, în traducere Coasta Soarelui, este cea mai populată staţiune de pe litoralul Bulgariei, ea dispunând de 200.000 de locuri de cazare şi de 8 kilometri de plajă.

Cea mai mare staţiune de pe litoralul bulgăresc aduce flagrant cu Mamaia. Numai că este o Mamaie mai mare, mai îngrijită, cu verdeaţă, flori proaspete şi hoteluri de lux tip mamut, cu sute de camere şi all inclusive. Sunny Beach este o destinaţie accesibilă, cu un bun raport calitate-preţ şi spaţii de cazare la discreţie, mult mai numeroase decât pe întreg litoralul românesc. Serviciile, infrastructura rutieră şi chiar felurile de mâncare îţi aduc însă aminte că nu te-ai îndepărtat prea mult de casă. De toate pentru toţi

Situată înspre sudul coastei bulgăreşti, la 35 de kilometri nord de Bugas, „Mamaia bulgărească“ se mândreşte cu plaje imense, cu o lungime de opt kilometri, şi cu peste 150 de hoteluri, la care se adaugă numeroase ansambluri rezidenţiale. Cele mai noi sunt aruncate parcă la întâmplare pe colinele din zonă şi abia au drumuri de acces şerpuite, ca nişte improvizaţii făcute în grabă, înainte de impunerea interdicţiei de construcţie în sezonul estival. În toate acestea se lăfăie, în funcţie de buget, mulţimea de turişti germani, ruşi sau englezi, amestecaţi cu români şi bulgari.

Chiar dacă sunt mai săraci ca restul europenilor, aceştia din urmă nu ratează o vacanţă la mare, spre bucuria companiilor de autobuze, care organizează mai multe curse zilnice între Sofia şi Sunny Beach. Şi ei îndură, asemenea românilor la ei acasă, o călătorie interminabilă spre mare - ce poate dura şi şapte ore şi jumătate - pentru 434 de kilometri, dintre care 200 pe o autostradă cu multe hopuri şi controale poliţieneşti. Ofertă slabă pentru maniacii cumpărăturilor

Sunny Beach este o staţiune vie, la fel ca Mamaia, potrivită pentru toată lumea pasionată de turism pasiv: şi pentru îndrăgostiţi, şi pentru grupurile de tineri, dar şi pentru familiile cu copii. Cu toţii se plimbă pe faleza generoasă, înconjuraţi de şaormării, gogoşerii sau tonete de îngheţată, pierdute printre dughenele cu haine colorate şi colaci de plajă „made in china“.

Copiii sunt fascinaţi de nimicurile multicolore şi îşi trag părinţii de mânecă după câte un crocodil plutitor, în timp ce domnişoarele cu sumare costume de baie fac eforturi să se remarce măcar puţin în faţa tinerilor dornici de un mini-golf, o partidă de fotbal sau chiar o bere la terasă.

Shopping-maniacii serioşi nu au ce căuta însă pe aici: chiar şi amatorii de suveniruri kitsch vor fi dezamăgiţi descoperind că, în imensul bazar, toate magazinele seamănă între ele. Preţurile diferă însă, în funcţie de poziţionare: în faţa hotelurilor de lux, orice lucru câştigă o plusvaloare cuantificată diferit, de la vânzător la vânzător.

„Sufletul“ cumpărăturilor este Sunny Beach Shopping Mall, alcătuit din câteva magazine de firmă şi situat în centrul staţiunii. Aici ajung aproape toate titicarurile, taxiurile şi tot aici se înfundă mopediştii de ocazie, pierduţi pe străduţe. Salată dobrogeană şi meniu chirilic

De „bunăvoinţa“ bulgară beneficiază toţi turiştii, atunci când îi răzbeşte foamea: şi aici, majoritatea chelnerilor, la fel ca în Mamaia, sunt personaje cu personalitate, puţin chef de muncă şi timp berechet. Turiştii mai puţin norocoş i au şansa să se uite lung la un meniu cu litere chirilice, până vor primi unul în limba engleză. După care vor avea ocazia să afle că exact cele dorite din meniu lipsesc cu desăvârşire.

Despre oferta bucătăriei, necunoscă torii ar trebui să ştie, de exemplu, că faimoasa specialitate locală shopska salata este, de fapt, salata dobrogeană. Seara, cea mai selectă protipendadă se mută într-unul dintre numeroasele baruri şi discoteci. Viaţa de noapte intensă face din Sunny Beach o atracţie nu doar pentru vest-europenii avizi după vacanţe ieftine, ci şi pentru odraslele de bani gata autohtone.

Cei care, atunci când soarele este pe cer şi discotecile au închis, se dau cu iahturile în portul din St. Vlas - o mică localitate vecină, care oferă un adevărat spectacol al luxului.

Pe lângă plajele exclusiviste, din faţa complexurilor rezidenţiale, aici pot fi admirate cele mai noi bărci cu motor, maşini de zeci de mii de euro şi vile somptuoase.

PREŢURI

> Un cocktail: 9-10 leva (aprox. 5 euro) > Un magnet: 5 leva (2,5 euro) > O shaorma: 6 leva (3 euro) > O shopska salata: 5 leva (2,5 euro) > Închirierea unui scuter pentru o oră: 20 leva (10 euro) > Şniţel cu cartofi prăjiţi: în jur de 10 leva (5 euro)

NU RATAŢI

> AQUA PARC. Este unul dintre cele mai mari parcuri de distracţie din Bulgaria.

> NESSEBAR. Se află la doar câţiva kilometri de Sunny Beach. Unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa şi patrimoniu UNESCO, dezvăluie privirii zidurile vechi ale cetăţii, cu străduţe pietruite şi înguste, pline de suveniruri. Aici ai şansa să calci în mijlocul istoriei şi să visezi personaje de poveste în timp ce priveşti apusul. Seara, te aşteaptă tavernele, care se întind cuminţi de-a lungul coastei. Când simţi nevoia să te întorci în vremurile noastre, coboară puţin spre partea nouă a oraşului, unde vei găsi un adevărat parc de distracţii.

NESSEBAR. Unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa