Un inspector al ministerului de urgență din Orientul Îndepărtat al Rusiei a petrecut miercuri seara într-un mod neobișnuit: salvând o familie de balene beluga care au ajuns pe plajă.

Locuitorii satului Chumikan s-au dus miercuri după-amiază la Alexei Paramonov, spunând că două balene adulte și un bebeluș sunt la un pas să moară pe malul râului Uda care se varsă în mare.

Eram de serviciu și m-am dus imediat în zonă să le văd”, a declarat Paramonov, un salvator de balene  cu experiență, pentru biroul de presă al ministerului de urgență din regiunea Khabarovsk.

Paramonov a găsit animalele care se aflau la aproximativ 1,5 kilometri distanță de apă

„Puiul se afla la ceva distanță de mama sa și a era aproape îngeţat din cauza vântului”, a declarat expertul local Bakht Mavlanov pentru presa Khabarovsky Krai Segodnya.

„A țipat, erau sunete adevărate de suspine, asemănătoare strigătului unui copil mic… animalul era foarte speriat. În același timp, mama sa se afla într-o situație la fel de proastă, lovindu-se de pietre, încercând să se apropie de puiul ei s-a rănit”.

Conform raportului ministerului de urgență, Paramonov a săpat o gaură sub unul dintre animale pentru a-l întoarce în siguranță pe burtă, deoarece fusese întors  pe o parte.

Apoi a petrecut ore întregi în acea noapte protejând balenele de animalele sălbatice și braconieri și menținând animalele hidratate udându-le în mod regulat pielea și ochii. De asemenea, a salvat bebelușul de balenă de hipotermie punând o pătură peste ea, după cum se vede şi din imagine.

Animalele s-au întors în siguranță la mare odată cu sosirea refluxului de la miezul nopții

Întâmplător, Paramonov a salvat anterior alte trei balene albe rănite în aceeași zonă și exact la aceeași dată a anului trecut. În 2014, a salvat cu succes și o balenă de braconieri.

În timp ce balenele Beluga sunt considerate unele dintre cele mai mici specii de balene existente, adulții care pot cântări până la 1,5 tone și pot ajunge până la 6 metri lungime, notează themoscowtimes.