Malaxor de antrenori

În Liga I la fotbal, 38 de tehnicieni au activat în ultimul sezon la cele 18 echipe din prima divizie.

Alex Ferguson e omul zilei în fotbalul mondial. Scoţianul înnobilat cu titlul de Sir a cucerit miercuri, pentru a doua oară, Liga Campionilor, şi a mai pus o cărămidă la legenda sa. Numai că Ferguson n-a dus-o dintotdeauna atât de bine. În primii cinci ani petrecuţi pe banca lui Manchester United, n-a câştigat nimic, pentru ca în următorii 16 ani să strângă, în medie, două trofee pe sezon (are în total 29 de trofee, în toate competiţiile). Şefii de la Manchester United au avut răbdare şi au trecut peste eşecurile perioadei de început, iar managerul le-a răsplătit încrederea.

Ce-ar fi făcut însă Gigi Becali, dacă l-ar fi avut în subordine pe Ferguson? „Dacă aş fi fost patronul lui Manchester, nu l-aş fi ţinut pe Ferguson după primii cinci ani de contract în care n-a câştigat nimic!“, a fost declaraţia care l-a descalificat încă o dată pe omul din fruntea Stelei.

Gigi Becali: „L-aş fi dat afară pe Ferguson“

Despre Becali e ştiut faptul că nu pune preţ pe valori. Însă latifundiarul este doar vârful unui sistem în care antrenorii sunt schimbaţi precum ciorapii, aparent fără nicio noimă. Sistemul de valori al patronilor din fotbalul românesc este cu totul altul decât al profesioniştilor din Anglia. Pentru ei, continuitatea în muncă nu este un motiv să-şi ţină antrenorii mai mulţi ani la echipă. Efectul acestei „tactici“ destabilizatoare s-a văzut în sezonul recent încheiat. Succesul celor de la CFR Cluj s-a clădit tocmai pe spatele continuităţii, coroborată cu scandalurile repetate şi cu nenumă ratele schimbări de antrenori care au măcinat de la rădăcină granzii Steaua, Rapid şi Dinamo.