Cursul de schimb euro – leu se va prăbuși imediat ce va intra în vigoare legea care va majora punctul de pensii cu 40%.
Declarația îi aparține ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, care a comentat în legătură cu posibilele repercusiuni pe care le vor produce, asupra monedei naţionale, măsurile adoptate adoptate marţi de Parlament. Majoritatea controlată de PSD a adoptat în Parlament legea privind rectificarea bugetară cu amendamentul care prevede creșterea pensiilor cu 40%.
„Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care (PSD, n.r.) au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare. Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie”, a declarat ministrul Florin Cîțu.
Potrivit spuselor sale, în acel moment, când cursul de schimb se va deprecia, PSD și Marcel Ciolacu vor trebui să-și asume acest lucru și să suporte consecințele.
„Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia, pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.
Cu puțin timp mai înainte, același ministru al Finanțelor Publice atrăgea atenția că intrarea în vigoare a legii și majorarea pensiilor cu 40% va avea ca efect retrogradarea economiei României la nivelul junk, iar acest lucru va aduce un val de falimente în economie. În aceste condiții, a avertizat Cîțu, mulți români își vor pierde casele.
Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, legea de rectificarea bugetară pe anul 2020, cu un amendament propus de PSD care prevede creşterea cu 40% a punctului de pensie. Au fost înregistrate 242 voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 11 abţineri.
În același context, parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.