Evenimentul Zilei > Social > Mâine e o sărbătoare importantă. Ce se face în Ajunul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul
Mâine e o sărbătoare importantă. Ce se face în Ajunul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Mâine e o sărbătoare importantă. Ce se face în Ajunul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 29 august, credincioșii ortodocși prăznuiesc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Este o sărbătoare importantă, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie, și totodată este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc.

Din moși-strămoși s-au respectat anumite tradiții și obiceiuri legate de această mare sărbătoare.

În Ajun de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, mai exact când se înserează, nu se mai mătură și este interzis să tai și să mănânci fructe cu formă rotundă sau în formă de cruce. Acestea nu sunt reguli scrise de biserică, ci sunt mai degrabă superstiții, dar în multe zone din țară, ele încă se respectă.

În schimb, credincioșii se pregătesc cu sufletul pentru această mare sărbătoare, fac pachete dinainte de ziua de 29 august, pe care apoi le duc la biserică spre sfințire, și le împart celor nevoiași. Un lucru foarte important este că încă din Ajunul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii se pregătesc pentru postul negru. Este bine, pentru cine poate și cui îi permite starea de sănătate, să țină post negru în ziua de 29 august.

Există un motiv întemeiat pentru care credincioșii sunt încurajați să țină post în această zi mare. Astfel, ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor, și așa cum este recomandat postul în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine postul și în această zi.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: