Maidanezii, specie rară în patru-cinci ani

Maidanezii, specie rară în patru-cinci ani

Dacă legea câinilor vagabonzi va fi pusă în practică, autorităţile vor avea un control strict, iar 40.000 de români nu vor mai fi muşcaţi.

Noua legea a maidanezilor îi obligă pe stăpânii acestor animale să le înregistreze la primărie, să le pună cip, iar dacă vor pui să îşi asume responsabilitatea pentru ei. Mai mult, dacă aceasta va fi aplicată în totalitate de către autorităţile locale, pe străzi nu vor mai fi câini comunitari în următorii patru-cinci ani, iar 30.000-40.000 de români nu vor mai fi muşcaţi, potrivit deputatului PDL Ştefan Pirpiliu.

Actul, care va fi trimis pentru promulgare preşedintelui Traian Băsescu, prevede că autorităţile locale pot să adopte două soluţii în ceea ce priveşte maidanezii:

1. strângerea lor în adăposturi; 2. dacă nu sunt revendicaţi în 30 de zile, adoptaţi sau dacă primăria nu are bani să-i îngrijească, să îi eutanasieze.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Capitală, jumătate dintre câini sunt bolnavi

Preşedintele PDL al sectorului 5 al Capitalei, Ştefan Pirpiliu, a explicat că, din datele furnizate de ONG-uri şi de către autorităţile locale, în Bucureşti ar umbla pe străzi 60.000-70.000 de maidanezi, dintre care aproximativ 50% ar fi bolnavi.

"Cei bolnavi vor trebui eutanasiaţi. Restul, sunt convins că şi prin voinţa ONG-urilor şi dacă Primăria Capitalei termină padocul de la Mihăileşti şi mai face unul, iar bucureştenii răspund pozitiv apelurilor noastre, s-ar putea să se ajungă la un număr foarte mic de câini care să fie eutanasiaţi", a mai declarat democrat- liberalul.

Primarul general minimizează problema

Pirpiliu l-a acuzat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, că este "un politician fricos": "Astăzi vine şi ne spune că va dona şi el bani pentru aceşti câini fără stăpân. Ce l-a împiedicat timp de trei ani şi jumătate să dea bani? Sau dânsul este primar de ieri, de când am dat noi legea? Ce l-a împiedicat până acum să atragă fonduri europene? Ce l-a împiedicat să aibă o colaborare cu ONG-urile pe care acum vine şi spune că le susţine?".

Pirpiliu a explicat că edilul-şef avansează cu totul alte cifre faţă de şeful Autorităţii pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor, Robert Lorentz, când vine vorba de numărul maidanezilor din Capitală. În timp ce Oprescu a declarat că sunt 12.000 de maidanezi, subalternul său Lorentz a susţinut că ar fi în jur de 50.000 de câini.

"Decizia eutanasierii se va lua după consultarea populaţiei"

Oprescu a explicat că va apela la primăriile de sector pentru a strânge şi steriliza câinii comunitari, rămânând problema adăposturilor care trebuie construite. Acesta a mai adăugat că există bani pentru a-i aduna şi steriliza, şi că problema este să se găsească "un acoperiş" pentru ei, adică adăposturi. În ceea ce priveşte eutanasierea, aceasta măsură va fi luată după consultări ale consiliilor locale cu populaţia.

CALCUL ESTIMATIV

157 milioane de € pe an, pentru maidanezi

Dacă se va adopta soluţia strângerii maidanezilor de pe străzi şi păstrarea lor în adăposturi, primăriile vor trebui să găsească aproape 157 de milioane de euro anual pentru a întreţine cei 150.000 de comunitari care se estimează că ar exista pe străzile localităţilor din România. Banii aceştia ar trebui daţi în contextul în care îngrijirea unui maidanez într-un adăpost - mâncare, medicaţie şi asigurarea unor condiţii decente - costă 375 de lei lunar, adică aproximativ 87 de euro.

Pe de altă parte, eutanasierea unui câine costă 50 de lei, susţine Ştefan Pirpiliu. În opinia primarilor, dacă se va adopta această soluţie, va trebui ca ONG-urile care militează pentru drepturile patrupedelor şi oamenii de bine "care vor o Românie occidentală" să se implice în rezolvarea acestei probleme. Motivul: primăriile nu au bani.

"Ce l-a împiedicat pe primarul Capitalei să facă ceva timp de trei ani şi jumătate, sau e primar de ieri, de când am dat noi legea?" ŞTEFAN PIRPILIU, deputat PDL

REACŢII

Primarii, faţă în faţă cu maidanezii

FOCŞANI. Primarul Decebal Bacinschi dezaprobă eutanasierea câinilor fără stăpân şi spune că animalele care vor fi adunate de pe străzi vor fi castrate şi adăpostite apoi la staţionarul Primăriei.

"Nu vom putea face singuri această acţiune, trebuie să se implice şi agenţii economici, asociaţiile de proprietari, trebuie să stopăm migraţia animalelor dintr- o localitate în alta şi fiecare primar să rezolve responsabil situaţia", a explicat edilul.

În Focşani trăiesc pe străzi aproximativ trei mii de câini fără stăpân.

SFÂNTU GHEORGHE. Autorităţile locale vor să continue campania de adopţie a câinilor vagabonzi şi să recurgă la eutanasiere doar în cazuri extreme, când animalele sunt foarte bolnave ori agresive.

Preşedintele Asociaţiei de protecţie a animalelor "Nez Perce", Horia Krausz, care administrează adăpostul de câini de la Câmpu Frumos construit cu sprijinul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, a declarat că lumea e mulţumită de serviciile lor şi că speră ca şi în altă parte să se acţioneze responsabil'', a mai spus Horia Krausz.

CONSTANŢA. Primarul Radu Mazăre crede că trebuie eutanasiaţi câinii comunitari, în condiţiile în care muşcă oamenii, dar că municipalitatea va decide ce măsură să ia în acest sens după ce va consulta cetăţenii. Acesta a menţionat că, indiferent de ceea ce vrea populaţia, "în niciun caz câinii comunitari nu vor fi prinşi şi întreţinuţi, toţi, din banii primăriei", fiind vorba de peste 20.000 de patrupede, în condiţiile în care, în acest an, administraţia locală a cheltuit 800.000 de lei cu funcţionarea biobazei.

"Decât să mă muşte pe mine şi să mă îmbolnăvesc şi să fac injecţii în burtă în nişte condiţii groaznice, mai bine îl omor pe câine, că asta-i viaţa", a replicat Mazăre.

GIURGIU. Primarul municipiului, Lucian Iliescu, spune că administraţiile locale sunt depăşite de problema câinilor vagabonzi şi cei care au puterea legislativă ar trebui să reuşească să impună o lege prin care să se pună punct acestei probleme. El spune că trebuie să existe hotărâre în a da o lege care să elimine problema câinilor vagabonzi, pentru că nici adăpostul de la Giurgiu şi nici cele din alte oraşe nu au capacitatea atât de mare pentru a primi toţi câinii fără stăpân. Şi că aceştia sunt plimbaţi dintr-o localitate în alta, cu speranţa că se va scăpa de ei pentru că şi în municipiu a observat câini care nu au fost sterilizaţi la Giurgiu, aceştia putând fi depistaţi după însemnele prinse la ureche. Citiţi şi:

  • DEZBATERE EVZ. Cum ar trebui rezolvată problema maidanezilor în oraşul tău?
  • Armata maidanezilor, sub asediul a cinci hingheri
  • Maidanezii, mai costisitori pentru buget decât bătrânii
  • 150.000 de maidanezi, la mâna primarilor
  • Oprescu vrea să îşi ia mâna de pe maidanezi