Republica Moldova. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, l-a invitat luni pe Alexandr Stoianoglo, candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), la dezbateri electorale. Candidatul socialiștilor a acceptat invitația, doar că întâlnirea ar urma să aibă loc pe o platformă neutră.
„Trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Republicii Moldova”
Adresarea Maiei Sandu către contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a fost făcută în timpul unei conferințe de presă.
„Respect votul celor care și-au oferit încrederea în dumneavoastră. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Republicii Moldova și încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, candidata PAS a îndemnat cetățenii să participe masiv la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. „Avem responsabilitatea să păstrăm viziunea noastră europeană. Doar prin vot putem preveni dezastrul, de aceea este nevoie de o mobilizare totală”, a declarat Maia Sandu
Aceasta a mulțumit tuturor cetățenilor din țară și din diasporă pentru participarea la alegeri. „Toate voturile au fost la fel de importante. S-a demonstrat că sintagma fiecare vot contează nu reprezintă vorbe goale. Am văzut că diaspora rămâne conectată la țară, indiferent de miile de kilometri. Datorită vouă, Republica Moldova și-a salvat democrația. Suntem o familie. Împreună am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea pe care trebuie să o terminăm”, a afirmat Maia Sandu.
Mesaj pentru electoratul candidaților pro-europeni
De asemenea, candidata PAS s-a adresat cetățenilor care la alegeri au susținut candidații pro-europeni. „Mă adresez celor care l-au votat pe Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi și Ion Chicu. Avem împreună același obiectiv. Trăim în Moldova și avem responsabilitatea să păstrăm ce avem. Viziunea noastră europeană trebuie să devină un scut împotriva agresiunii. Diferențele dintre politicieni să le lăsăm pentru - după alegeri. Să ne rezolvăm nemulțumirile și reproșurile atunci când știm că democrația și cursul european nu mai sunt în pericol”, a specificat Maia Sandu.
„Mă adresez cetățenilor care l-au votat pe Renato Usatîi, știm că avem diferențe de opinii. Totuși, voi ca și mine nu vreți revenirea bandiților la putere, care vin pentru a pune mâna pe tot, pentru a-și face propriul regat în țara noastră. Puterea este în adevăr, în mod evident, adevărul este că și eu și voi vrem să fim liberi în țara noastră, să vorbim, să circulăm, să fim respectați și să nu ne calce nimeni în picioare”, a declarat Maia Sandu.
Stoianoglo a cerut dezbateri pe o platformă neutră
Candidatul PSRM Alexandr Stoianoglo a susținut la câteva ore după anunțarea rezultatelor preliminare a alegerilor o conferință de presă în care a spus că va participa la dezbateri, însă a cerut ca acestea să fie desfășurate pe o platformă neutră, cu doi moderatori - câte unul din partea PSRM și PAS.
La fel, candidatul a făcut un apel către cetățeni și politicieni. „De acum încolo, trebuie să găsim o temelie comună pentru consolidarea întregii societăți și a tuturor forțelor politice și civile din Republica Moldova. Majoritatea moldovenilor înțeleg clar că țara noastră are nevoie de dreptate, respect pentru toți cetățenii, supremația legii, dezvoltare economică și locuri de muncă. Și, bineînțeles, de o direcție clară pentru dezvoltarea suverană în familia europeană a națiunilor. Aceasta trebuie să fie agenda unificatoare în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Iar aici nu vorbesc doar despre mine. Mizez mult pe susținerea altor formațiuni, lideri politici și lideri de opinie”, a spus Alexandr Stoianoglo.
În Republica Moldova va fi organizat al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu participarea primilor doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur.
Este vorba de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acumulat 42,39% din voturile exprimate și candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, pentru care au votat 26,01% din alegători, după procesarea a 99,73% din procesele–verbale.
Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur al alegerilor, data fiind stabilită de Comisia Electorală Centrală.