Preşedintele Republlicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită la Palatul Cotroceni de către Klaus Iohannis. Cei doi lideri au discutat despre războiul din Ucraina, dar și despre proiectele comune de interes strategic.
Update. Președintele Klaus Iohannis a declarat că România va continua să-i sancționeze pe cei care vor să destabilizeze Republica Moldova și că va condamna orice tentativă a Federației Ruse de a distruge Chișinăul.
La rândul său, președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova trece prin provocări fără precedent și că unele persoane au dorit ca această țară să aibă un Guvern marionetă. Ea a mai mulțumit pentru ajutorul oferit de România.
Update. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită joi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.
Știrea inițială
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va ajunge, astăzi, la Bucureşti pentru a se întâlni cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Administraţia Prezidenţială a anunțat că România sprijină parcursul european al Republicii Moldova.
„În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova”, arată Administraţia Prezidenţială.
Cei doi preşedinţi vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum şi modalităţile de gestionare a efectelor economice, sociale şi umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina. Maia Sandu efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Ea urmează să se întâlnească și cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Maia Sandu a fost invitată la summitul B9
Miercuri, 22 februarie, liderii „București 9” s-au întâlnit la Varșovia pentru a discuta securitatea statelor aflate în partea estică a Europei. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a declarat că va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, ”în orice scenariu”. Şeful statului a precizat că scenariile vor depinde, însă, de situaţia concretă din teren.
“Rusia a purtat permanent în ultimii ani un aşa numit război hibrid, asta însemnând şi forţă militară, dar şi dezinformare. Şi aceste lucruri le cunoaştem. Ştim că a existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranţă şi posibil şi instabilitate în Moldova şi în politica moldoveană.
Nu avem informaţii acum că acţiuni practice ar fi iminente, dar nu trebuie să subestimăm importanţa acestor atacuri informaţionale. Oamenii din Moldova se simt ameninţaţi, se simt în nesiguranţă dacă află despre astfel de intenţii.
Şi cred că şi aici România şi românii joacă un rol foarte important să le dăm asigurări cetăţenilor din Republica Moldova să înţeleagă că noi suntem alături de ei nu numai cu vorba, ci şi cu fapta, cu energie, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanţă şi multe alte lucruri”, a explicat Klaus Iohannis.