Maia Sandu, despre integrarea în UE și presiunile Rusiei. Ce spune despre noua sa candidatură

Maia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Oficialul a vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă țara pe care o conduce, precum și despre perspectivele de viitor. Maia Sandu a spus care este motivul care a determinat-o să candideze din nou.

Maia Sandu a decis să candideze pentru un nou mandat de președinte. Aceasta a făcut declarații importante legate de presiunile tot mai dese venite din partea Rusie, precum despre țara pe care o conduce.

Maia Sandu candidează pentru a sprijini integrarea în UE

De-a lungul ultimilor ani, șefa Republicii Moldova a arătat că își dorește cu orice preț ca statul să intre în UE. Pentru a atinge acest țel, Maia Sandu susține că va candida din nou la prezidențiale. Aceasta îi îndeamnă pe cetățeni să o voteze pentru a continua demersul.

„Voi cere susținerea cetățenilor pentru un nou mandat, pentru că împreună avem de îndeplinit o misiune importantă, să asigurăm ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova.”, a spus aceasta.

PAS Partidul Actiune si Solidaritate Republica Moldova / Sursa foto: FB

Rusia, presiune în cazul alegerilor din Republicii Moldova?

Șefa statului a lămurit supozițiile legate de posibila implicar a Rusiei în alegerile desfășurate recent.  Aceasta a precizat că votul politic pentru Integrare europeană a fost majoritar, atingând pragul de 60%.

„Acest lucru demonstrează încă o dată sprijinul cetățenilor pentru proiectul nostru de integrare europeană a Republicii Moldova. În al doilea rând, cred că rezultatul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate este unul bun. O treime dintre toți primarii aleși sunt primari PAS. ”, a adăugat oficialul.

Ea a precizat că  la Chișinău ar fi dorit un alt rezultat, chiar dacă în Consiliul Municipal PAS deține 40%  din numărul total de mandate. Maia Sandu a precizat că  Federația Rusă s-a implicat în acest sens

„ A cheltuit bani și evident că aceste ingerințe de ordin financiar au fost ilegale, a folosit dezinformarea, a conlucrat cu grupările criminale, cu grupările corupte din Republica Moldova pentru a cumpăra voturi, pentru a finanța campanii electorale, lucru care nu este admis de legislația noastră și pentru a discredita democrația și alegerile din Republica Moldova. Federația Rusă nu a reușit să-și îndeplinească scopul.”, a precizat ministrul președintele Republicii Moldova.

Vladimir Putin. Sursa Foto: Dreamstime

Maia Sandu, acuzații grave aduse Kremlinului

Oficialul susține că strategia Kremlinului a fost schimbată  alegerile din 2020. Federația a realizat atunci că nu se mai poate baza doar pe partidele proruse. Ea a precizat că în acest moment, Kremlinul încearcă să facă jocuri și pe partea votului proeuropean și pe partea votului prorus.

„Kremlinul critică guvernarea de la Chișinău și spune că aceaste aspirații proeuropene sunt ale guvernării, nu ale cetățenilor. În schimb, Kremlinul nu spune nimic în raport cu declarațiile de susținere a integrării europene ale actualului primar. Deci este foarte clar pentru mine care este jocul Kremlinului. ”, a afirmat Maia Sandu.

Aceasta i-a încurajat pe cetățeni să fie vigilenți, să lupte cu dezinformarea.