Maia Sandu, despre referendumul fundamental pentru Republica Moldova. Marile avantaje ale integrării la UE

Sursa foto: presedinte.md

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit, luni, despre marele eveniment politic ce va avea loc în acest an, în țara vecină. Este vorba despre referendumul la care cetățenii Basarabiei trebuie să dea „undă verde” pentru integrarea la Uniunea Europeană. Un proces complex, care a început deja.

Maia Sandu, mesaj despre importanța referendumului din Republica Moldova

Liderul de la Chișinău a precizat că primul și cel mai mare avantaj al aderării la UE este legat pace și stabilitate. „Vreau să amintesc doar câteva beneficii, aici, cu această ocazie. Cel mai mare avantaj este pacea. Cu toții cunoaștem că în toate statele membre ale UE oamenii se bucură de pace și de aici, încrederea mea e că cetățenii RM vor ca statul nostru să devină membru al UE, pentru că toți cetățenii RM își doresc pace, aici, în RM, poate doar cu excepția câtorva slujitori ai Kremlinului”, a afirmat președintele Republicii Moldova.

„Uniunea Europeană este un proiect de pace și așa putem să consolidăm pacea, prin aderarea la Uniunea Europeană.

UE oferă multe avantaje pentru creșterea bunăstării și a condițiilor de viață pentru cetățeni. În acest sens, orice cetățean al RM, poate compara standardele de viață ale cetățenilor din statele UE cu cele de acasă. Noi deja beneficiem într-o anumită măsură. Spre exemplu, exporturile noastre către UE, în 2023 au constituit circa 65%, este vorba de 47 de miliarde de lei. În Federația Rusă au fost de 3,5%”, a mai declarat liderul statului.

Președintele a mai explicat că, în UE, se trăiește mai mult. Pentru că speranța de viață a cetățenilor este mai mare cu 10 ani.

„În UE este altă calitate a justiției, legea este lege, toată lumea o respectă, iar cei care nu o respectă sunt sancționați. Asta încercăm și noi să construim și acest lucru îl vom putea asigura mai mult și mai bine atunci când vom fi stat membru al UE”. Maia Sandu a mai adăugat că UE deja ne ajută să îmbunătățim infrastructura, se fac investiții în sectorul energetic, în reperația drumurilor, în sisteme de apă și canalizare în multe dintre localitățile nostre. Se fac investiții în reparația școlilor și a grădinițelor.”