Maia Sandu, despre criza din domeniul energetic: Este ultima iarnă în care Republica Moldova va putea fi șantajată cu energia electrică

Președinta Maia Sandu. Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a declarat că „aceasta este ultima iarnă în care Republica Moldova va putea fi șantajată cu energia electrică”. Șefa statului a subliniat că „Guvernul depune toate eforturile pentru a asigura țara cu energie electrică și gaze, dar și pentru a sprijini familiile cu venituri mici să își achite facturile”.

Maia Sandu a remarcat că nu este secret pentru nimeni că actuala iarnă este una cu provocări, „dar aceasta ne oferă și ocazia să arătăm că Republica Moldova știe să fie unită”.

Președinta face ape la solidaritate

De asemenea, șefa statului a venit cu un mesaj de încurajare și un apel la solidaritate.

„Fiecare dintre noi poate contribui prin mici gesturi care contează. Este vorba de reducerea consumului de energie în orele de vârf – dimineața între 7:00-11:00 și seara între 18:00-23:00. Evitarea utilizării simultane a mai multor echipamente electrice. Stingerea luminilor în camerele în care nu ne aflăm. Scoaterea din priză a aparatelor pe care nu le folosim. Ajustarea temperaturii aparatului de aer condiționat cu un grad mai jos”, a spus Maia Sandu.

Reguli pentru a economisi energia electrică. Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

„Republica Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari. Și un lucru este cert: aceasta este ultima iarnă în care Republica Moldova va putea fi șantajată cu energie electrică. Lucrăm zi de zi pentru a ne asigura independența energetică și un viitor mai sigur pentru toți. Republica Moldova reușește atunci când suntem uniți!”, a afirmat Maia Sandu.

Stare de Urgență în Republica Moldova

La 16 decembrie curent, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență. Decizia a fost luată în contextul riscului întreruperii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului de către Federația Rusă. Acțiunea ar putea duce la o criză umanitară în regiune și poate provoca întreruperea producției de energie electrică a Centralei de la Cuciurgan.

De asemenea, la Guvern și-a început joi activitatea o celulă de criză. Aceasta va asigura gestionarea eficientă a unor eventuale situații de urgență în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și posibile întreruperi în furnizarea energiei electrice. Instituirea celulei de criză a fost anunțată de premierul Dorin Recean în urma unei ședințe cu miniștri, directorii principalelor agenții, instituții responsabile și companii energetice.

Ședință la Guvern. Sursa foto: Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre măsurile necesare în cazul unor eventuale deconectări de energie.

„Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Planurile de destabilizare a țării noastre nu vor reuși. Începând cu 26 decembrie, la Guvern va activa o celulă de criză. Acest lucru pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”, a menționat Dorin Recean.

Astfel, în lipsa curentului electric, spitalele și unitățile medicale vor funcționa fără întrerupere. Totodată, școlile vor trece la generatoare. De asemenea, autoritățile vor colabora cu operatorii de telefonie mobilă pentru a garanta conectivitatea în situații de urgență.

La fel, Ministerul Energiei a anunțat cum planifică să acopere consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025. Scenariile vor fi aplicate în cazul în care MGRES va opri livrările. Instituția a precizat că necesarul de energie electrică va fi acoperit din surse interne de producere, din surse regenerabile și din import.